Pořízení kompresoru. Poradíme s výběrem

 Dílna 
23. srpna 2020 17:43 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pneumatiky lehce dofouknete Depositphotos
Přemýšlíte o pořízení kompresoru, ale nevíte si rady s výběrem? Základem pro snadnější orientaci je představa o tom, na jaké účely jej budete využívat. Pokud chcete přifouknout míč na fotbal či pneumatiku u auta, sáhněte po pístovém typu. Pro náročnější práce je zase vhodný šroubový kompresor.

Vybírat lze z pístového nebo ze šroubového kompresoru. První zmíněný typ je ideální pro kutily. Velkým plusem je jednodušší konstrukce, nižší hmotnost, nenáročnost na údržbu a nízká cena. Přístroj lze sehnat za několik tisíc korun. Počítejte však s tím, že je hlučnější, což je spojeno s nárazy pístů. Vzhledem k tomu, že pístové kompresory jsou souborem mechanických částí, je třeba je mazat olejem. Pokud budete toto pravidlo dodržovat, máte u olejových kompresorů zaručenou delší životnost. 

Pro průmyslové provozovny

Šroubový kompresor je vhodný pro průmyslové provozy. Vhodný je také do lakovny nebo domácího pneuservisu. Výhodou je tichý chod a při poctivé údržbě vydrží přístroj dlouhé roky. Ruku v ruce s tím jde však i vysoká pořizovací cena. Rozhodně jej neseženete za méně než za 50 tisíc korun. Zamyslete se také nad tím, jestli potřebujete nepřetržitý provoz, nebo ne. Pro nepřetržitý provoz jsou vhodné jen šroubové kompresory. Profesionální modely s nonstop provozem jsou využívány kupříkladu v truhlářské dílně. Na drobné jednorázové úkony je vhodnější pístový kompresor.

S využitím kompresoru souvisí také možná potřeba vzduchového zásobníku, takzvaného vzdušníku. Nemusíte se však obávat další investice, není povinnost jej mít. Pro drobné práce, jako je například dofouknutí pneumatik, je zcela zbytečný. Pokud ale chcete ke kompresoru připojit například stříkací pistoli, vzdušník potřebujete. Platí jednoduché pravidlo: čím větší, tím lepší. S objemem vzdušníku totiž roste i doba, kdy můžete s kompresorem pracovat bez přerušení. Pro menší nástřiky stačí vzdušníky už od 30 litrů, ideální je ale minimálně padesátilitrový objem. Jak vybrat garážová vrata, jsme psali zde.

Kam s ním?

Zároveň je potřeba myslet také na to, kde budete kompresor využívat. Rozhodně se nedoporučují prašné prostory. Sníží se tím životnost vašeho pomocníka. Skrze přístroj totiž prochází velké množství vzduchu a ten by měl být pokud možno čistý a ne příliš horký. Místnost s kompresorem je také nezbytné odvětrávat, aby se přístroj nepřehříval.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod