Kreativní tiskátka vyrobíte snadno z věcí, které máte běžně doma

 Dílna 
26. února 2018 09:44 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Tiskátka nemusíte jen složitě vyřezávat z brambor Shutterstock
Tiskátka dokáží na dlouhé hodiny zabavit nejen děti, ale i dospělé. Podle toho, jaké barvy použijete, z nich můžete vytvořit zajímavé výkresy nebo si s tiskátky můžete pohrát na nejrůznějších textiliích. Získáte tak neotřelý polštář, plátěnou tašku, zástěru, ubrus či něco jiného.

Tiskátka si můžete koupit v obchodě, ale pokud si je vyrobíte sami doma, ušetříte peníze a ještě získáte opravdu originální vzory. Použít je navíc můžete nejen na papír nebo textil, ale pokud chcete, lze si tímto nevšedním způsobem odekorovat i část stěny v některé z místností. Máme pro vás několik tipů, z čeho všeho lze tiskátka vytvořit.

Bublinková fólie

Bublinková fólie je jedním ze způsobů, jak si opatřit zajímavý puntíkovaný vzor. Stačí ji namotat na nějaký válec, pokud budete tisknout na papír, postačí vám i papírová rulička od toaletního papíru. Jestliže si budete chtít opuntíkovat kousek stěny, namotejte fólii třeba na malířský válec.

Pak už jen stačí si vybrat barvu podle svého gusta, nanést ji na fólii a můžete tisknout. Podle toho, jak budete na válec tlačit, budou puntíky někde výraznější, jinde méně. Každopádně získáte hodně zajímavý vzor.

Rozpůlený citrón

I z citrónu se dají dělat divy. Stačí ho rozpůlit, potřít barvou a tisknout. Toto tiskátko vypadá dobře v jedné barvě, ale klidně na citrón naneste i barev více.

Obtisk citrónu můžete opět použít s dětmi na papír, nebo na textil, nejlépe kuchyňský. Skvěle se citróny vyjímají na ubruse či prostírání, ale i zástěře nebo na zdi. Záleží jen na vás.

Tužka s gumou

Pokud chcete vytvořit nějaký menší vzor, použijte tužku s gumou. Stačí gumu namočit do barvy a jednoduše vytvářet malé puntíky.

Pomocí puntíků můžete vytvořit spoustu dalších vzorů, například nejrůznější kytičky, ale i mráčky, stromy, zkrátka co vás napadne. O dalším praktickém využití tužky s gumou jsme psali zde.

PET láhev

I z obyčejné PET láhve vykouzlíte neobyčené tiskátko. Na papír stačí nakreslit třeba větvičku a kolem dokola pak obtisknout zajímavé kytičky. Ty vytvoříte tak, že dno PET láhve namočíte do barvy.

Z kytiček ale můžete vytvořit i cokoliv jiného, například rozkvetlou louku. Děti bude toto tiskátko velmi bavit.

Hlávkové zelí

Máte doma hlávkové zelí? Odkrojte pár kousků bokem a můžete se buď sami nebo s dětmi třeba po nedělním obědě perfektně zabavit. Lupínky zelí vytvářejí zajímavou strukturu, kterou by byla škoda nevyužít.

Ze zelí si nařežte třeba trojúhelníky, ale dobře fungují i další tvary. Pak už jen stačí namočit kousky zelí do barvy a tisknout. Tímto způsobem si můžete odekorovat třeba polštář, ale i cokoliv dalšího.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve