Zrenovujte okna ještě před příchodem zimy. Stačí správně postupovat a zvládete to i sami

 Dílna 
11. října 2020 10:59 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zrenovujte svá dřevěná okna ještě před příchodem zimy Depositphotos
Pokud si při pohledu na vaše dřevěná okna říkáte, že už by nutně potřebovala nový nátěr, ale bojíte se do renovace pustit sami, tak se obáváte naprosto zbytečně. Stačí správně postupovat a vaše krásná okna vám budou závidět všichni sousedé.

Dřevěná okna čas od času vyžadují zvýšenou pozornost a péči. Kvůli tomu, že jsou vystavena značným a neustálým rozdílům teplot a vlhkostí mezi interiérem a exteriérem, začíná dřevo pracovat, což se projevuje i na povrchové úpravě a rychlejším stárnutí dřeva. To může dojít až do fáze, kdy je renovace prakticky nezbytná.

Příprava před akcí

Ještě před tím, než začnete s novým nátěrem, je nutné odstranit pečlivě ten starý. Pokud starý nátěr neodstraníte dokonale, hrozí, že se ten nový začne velmi brzy odlupovat. V případě starých oken je potřeba odstranit veškerou starou barvu až na dřevo, pokud jsou ale okna novější, postačí odstranit barvu jen na místech, kde se nátěr odlupuje.

Starý nátěr můžete odstraňovat buď pomocí horkovzdušné pistole, či chemicky odstraňovačem barev. Princip je v obou případech podobný, teplým vzduchem či působením chemikálie barva změkne a je možné ji seškrábat špachtlí.

Úprava oken a tmelení

Pokud jste již okna zbavili staré barvy, nasaďte je do rámů a zkuste, zda mají dostatečnou vůli a nikde nedrhnou. Vůle musí být skutečně dostatečná, aby okna ani s novou vrstvou nátěru nikde nedrhla.

V případě potřeby si můžete s okny ještě trochu pohrát. Pokud je chcete například natřít jen bezbarvým lakem, bude nejspíš vhodné okna ještě přebrousit. Můžete také tmelem vyspravit případné rýhy a nerovnosti.

Zaměřit se můžete také na výměnu starého sklenářského tmele. Jednoduše zbytky toho starého odstraňte a podle instrukcí na obalu naneste tmel nový. Je ale potřeba počítat s tím, že tmel bude tvrdnout alespoň jeden den a v případě, že budete chtít tmel přetřít barvou, budete si muset počkat klidně i dva týdny.

Příprava před nátěrem

Pokud už máte okna dobře očištěna a tmel je dostatečně zatvrdlý, můžete se pomalu chystat na nový nátěr. Před tím je třeba ještě okno drobně připravit. Kraje okenních tabulek přelepte papírovou páskou. Případné cákance barvy ulpí na ní, a ne na skle. Počítejte také s tím, že barva musí vytvořit těsnění, proto pásku nalepte asi tak dva milimetry od rámu či tmelu.

Natírání

Natírat musíte minimálně ve dvou vrstvách. První vrstva, takzvaná základní barva, bude vaše okno chránit před plísněmi a UV zářením, neporadí si však s vodou. Proto je potřeba nanést alespoň jednu další vrstvu barvy.

Okna natírejte vždy dobře promíchanou barvou a natírejte střídavými tahy do kříže. Tak zajistíte, že vám vznikne krásně ucelený nátěr. Až nanesete první vrstvu barvy, nechte nátěr zcela zaschnout a než se pustíte do další vrstvy, celé okno ještě lehce přebruste jemným brusným papírem. Nezapomeňte také strhnout papírovou pásku ještě před tím, než barva zcela zaschne. V opačném případě riskujete, že kromě pásky si strhnete i část nového nátěru. O tom, jak o dřevěná okna pečovat průběžně, se dočtete více zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod