Starý dřevěný sud jednoduše proměníte v krásný odkládací stolek nebo stylovou dekoraci

 Dílna 
28. srpna 2020 10:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
OK Co se starým sudem? Poslouží jako stolek Depositphotos
Našli jste v kůlně za domem starý dřevěný sud a chystáte se ho vyhodit? Rozhodně to nedělejte a raději se pusťte do renovace, můžete z něj vykouzlit odkládací stolek nebo dekoraci.

V první řadě se pusťte do důkladné kontroly sudu. Není totiž nic horšího, než když úpravou strávíte několik hodin a sud se vám po pár měsících rozpadne. Zkontrolujte, zda sud není výrazně narušený dřevokazným hmyzem nebo mechanicky poškozený. Oprava značně poškozeného sudu totiž není příliš lehká záležitost a je lepší nechat to na profesionálovi. V případě, že narazíte na sud v dobrém stavu, máte vyhráno.

Vypláchněte vodou

Nejprve dřevěný sud nebo soudek pořádně vypláchněte. Celý sud naplňte studenou vodou, zatřepejte s ním a nechte vodu vytéct. Takto soudek vypláchněte alespoň třikrát, ať ze soudku vyplavíte všechny nečistoty. Nyní se pusťte do vnější strany, očistěte všechny nečistoty a následně přejděte k broušení. Slouží k tomu různé druhy brusných papírů, pláten nebo tzv. houbiček. Podložkou bývá papír, plátno nebo většinou PU pěna tvarovaná do různých profilů. Na vhodnost použití se vždy informujte u výrobce brusiva.

Jakmile máte obroušeno, povrch dřeva napusťte vhodným fungicidním napouštědlem, které zajistí ochranu dřeva i proti napadení plísněmi, houbami a hmyzem. Stůl ze sudu bude vypadat dokonale zejména v případě, ponecháte-li jeho typický dřevěný vzhled. Pro ten je vhodné aplikovat tenkovrstvou lazuru, která hluboce proniká do struktury dřeva a zvýrazňuje jeho strukturu. Poskytuje také dlouhodobou ochranu dřeva proti vodě a UV záření. O tom, jakou vybrat domácí vinotéku, jsme psali zde.

Ideálně dubové

Horní desku pak vytvoříte z opracované dřevěné desky, ideálně dubové, kterou k sudu přikotvíte. Dřevěná deska však není nutností, sud lze nechat pro odkládání věcí i bez desky. Postarejte se však o to, aby byl sud stabilní a nehrozilo tak nebezpečí převrácení. Základem je rovný podklad. Jelikož je dřevo těžké, není potřeba sud dodatečně zatěžovat nebo vyplňovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008