Péče o moderní dřevěná okna není nijak složitá. Chce to zvládnout pár fíglů

 Dům 
15. listopadu 2017 16:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Péče o moderní dřevěná okna není nijak složitá Shutterstock
Pokud lidé plánují výměnu oken, vždy řeší dilema, zda si pořídit okna plastová nebo dřevěná. Od druhé varianty je většinou odrazuje nejen vyšší cena, ale hlavně obava z příliš pracné údržby. Jenže odborníci tvrdí, že moderní dřevěná okna nijak zvlášť náročnou péči nevyžadují.

Díky nejmodernějším technologiím už dávno neplatí, že by musel člověk dřevěná okna složitě každým rokem natírat a věnovat jim přehnanou péči. Údržba v zásadě spočívá v tom, že je po umytí přetřete houbičkou napuštěnou speciálním roztokem, ale stačí to 2x do roka.

Někteří výrobci uvádějí, že okna je nutné natřít po pěti až sedmi letech, ale hodně záleží na tom, jak jsou okna vystavena slunečním paprskům nebo dešti. Pokud nijak extrémně, stačí obvykle nátěr provést i jednou za 10 let.

O moderní dřevěná okna se pečuje snadno hned z několika důvodů. Hlavní rozdíl mezi současnými a dávnými dřevěnými okny je v tom, že ta dnešní jsou většinou hloubkově naimpregnovaná, svou roli sehraje i namočení do barevného základu a povrchová ochranná lazura.

Ta je dostatečně tvrdá, ale zároveň i pružná, a tak okna chrání před povětrnostními vlivy a do určité míry poskytuje ochranu před mechanickým poškozením a i před působením některých chemikálií.

Údržba dřevěných oken proto spočívá zejména v péči o lazuru. Ochranný roztok dokáže vyplnit případné vzniklé prasklinky v lazuře a poskytuje tak oknům dostatečnou odolnost před povětrnostními vlivy. Lazurový film vytvoří hedvábný povrch, který je možné i přelakovat. Pokud tuto údržbu nepodceníte, výrazně svým oknům prodloužíte životnost.

Postupuje se nejlépe od kování. Pak naimpregnujete okenní těsnění, přejdete na rámy, které ošetříte prostředkem na lazuru. Nakonec omyjete skla. O fíglech, jak si mytí oken usnadnit, jsme psali zde. Interiérovou stranu okenních rámů stačí ošetřit mýdlovým čističem a následně balzámem každé dva roky. Při péči o dřevěná okna nezapomeňte ani na promazání a seřízení kování. Čas od času je třeba rovněž zkontrolovat těsnění.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47