Aku šroubovák se hodí do každé domácnosti. Poradíme, jak při výběru nesáhnout vedle

 Dílna 
09. ledna 2021 14:02 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
S aku šroubovákem se dobře pracuje Depositphotos
Aku nářadí se nehodí jen tam, kde není přístup k elektrice. Uplatnění najde v každé hobby dílně. Pokud se chystáte vaši sadu nářadí obohatit o aku šroubovák, poradíme, na co se při jeho výběru zaměřit.

V dnešní době se už rozdíly mezi aku šroubovákem a aku vrtačkou prakticky stírají. Jde v podstatě o elektrický, akumulátorovým zdrojem poháněný přístroj, který vytváří rotační pohyb s relativně malými otáčkami a velikým krouticím momentem, který lze využít jak k vrtání, tak ke šroubování.

Existuje více typů

Aku štoubováků existuje několik typů. Například podle způsobu upnutí nástroje na aku šroubováky lze pořídit buď se sklíčidlem, nebo s vnitřním 1/4“ šestihranem.

Štroubovák s vnitřním 1/4“ šestihranem

Aku šroubováky s vnitřním 1/4“ šestihranem jsou obvykle jen slaboučké přístroje, které se hodí převážně na šroubování. Vyrábějí se sice vrtáky i pro toto upnutí, ale jen v omezeném rozsahu. Je s nimi možné vrtat tištěné plošné spoje nebo předvrtávat otvory do dřeva pro drobné vruty. Jejich nespornou výhodou je malá velikost, takže se vejdou skoro všude.

Velmi se hodí ke skládání nábytku tam, kde jsou již předvrtané otvory a na šroubování vrutů do hmoždinek. S oblibou je využívají elektrikáři pro šroubování zásuvek, vypínačů nebo komponentů rozvodných skříní. Také se využívají při montážích PC a jiné elektroniky. Tyto aku šroubováky jako jediné nebývají vybaveny plynulou regulací otáček.

Aku šroubováky se sklíčidlem

Sklíčidlo (hlava) je soustava tří čelistí, které se otáčením ozubeného věnce přibližují nebo oddalují a jsou schopné v ose otáčení upnout nástroj s válcovou nebo jinak symetrickou stopkou (vrták, bit). Hodí se tedy k vrtání nebo šroubování, ale i k broušení či míchání.

Podle počtu převodových stupňů pak lze aku šroubováky rozdělit na:

  • jednorychlostní
  • dvourychlostní
  • třírychlostní (výjimečně)

Aku šroubováky třírychlostní

Tyto stroje mají velký rozsah využití. Vyrábí je málokterá firma. Vysoké otáčky umožňují efektivně vrtat. Nízké pak s velkou silou šroubovat.

Aku šroubováky dvourychlostní

Tento typ je nejrozšířenější. Každá věhlasná značka je má ve svém sortimentu v několika variantách. Na jedničku (350–450 otáček za minutu) mají veliký kroutící moment a jde s nimi utáhnout i ty největší vruty a šrouby a nebo vyvrtat otvory s velkým průměrem. Na dvojku lze zase s přehledem vrtat všechny běžné otvory a rychle šroubovat menší vruty.

Aku šroubováky jednorychlostní

Obvykle je převod zvolen tak, aby byl maximální počet otáček na volnoběh okolo 700 otáček za minutu. Hodí se dobře zejména k nenáročnému šroubování. Vzhledem ke zpřevodování neoplývají velkým krouticím momentem, ale ani velkými otáčkami.

Akumulátorová baterie

Akumulátorová baterie se skládá z jednotlivých článků. U dnes nejobvyklejších, Lithium-Iontových (li-Ion) baterií jsou články složeny po třech. Napětí v jednotlivých článcích je 1,2 V. 

Dalším důležitým údajem je kapacita akumulátoru. Je uvedena v Amperhodinách (Ah), resp. v miliAmperhodinách (mAh). Tato hodnota vyjadřuje, jaký proud je baterie schopna dodávat v časovém úseku.

Funkce, které potěší

Všechny aku šroubováky, kromě těch nejmenších, jsou dnes vybaveny prokluzovou spojkou. Na ní lze nastavit maximální krouticí moment, obvykle v rozsahu 1–5 Nm (Newtonmetr). Spojku je možné také zaaretovat a tím, třeba pro vrtání, prokluzovou spojku vyřadit z provozu. Další funkce u aku šroubováků bývají třeba osvětlení pracovního místa pomocí LED nebo ukazatel stavu nabití baterie a také plynulá regulace otáček.

Nezapomeňte na nabíječku

Pokud si pořizujete aku šroubovák, nezapomeňte také na nabíječku, díky které doplníte do baterií energii. Záleží na kapacitě akumulátoru, obvykle to však netrvá déle než hodinu. O baterie je potřeba se dobře starat. Především nenechávejte baterie v nabíječce déle, než je potřeba. Škodí jim to. Nevystavujte je ani mrazu.

Každému se hodí jiný aku šroubovák

Než do aku šroubováku investujete, zamyslete se nad tím, k jaké činnosti jej budete nejčastěji využívat.

Opraváři a kutilové

V bytě si vystačíte s malým, lehkým šroubováčkem s baterií 3,6 V, 7,2 V, nebo nejlépe 10,8 V a s kapacitou do 2000 mAh.

Milovníci zahrady

Pokud máte velkou zahradu, kupte si aku 14,4 V nebo ještě lépe 18 V. V provedení 18 V totiž mnohé značky vyrábějí celou řadu přístrojů, fungujících na stejné baterie - rádia, nůžky na trávu, zastřihávač živých plotů, úhlovou brusku, strunovou sekačku a další. A vyberte si sadu, ve které jsou akumulátory s větší kapacitou 2000–5000 mAh.

Profíci a náruživí stavitelé

Pokud jste nároční uživatelé, vyberte si aku šroubovák s baterií 18 V, s velkou kapacitou 3000–5000 mAh a s bezuhlíkovým motorem. Tyto přístroje mají ještě snesitelnou váhu pro celodenní práci a velkou kapacitu potřebujete, aby stroj vydržel dlouho pracovat. Bezuhlíkový motor má velkou životnost a spotřebovává až o 30 % méně z kapacity baterie. O tom, jaké nářadí by vám doma nemělo chybět, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47