Jaké nářadí nesmí doma chybět, i když nejste žádný kutil?

 Dílna 
28. listopadu 2019 18:50 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Doma se občas může pokazit nějaká maličkost Depositphotos
Občas se to stane každému, že povolí dvířka od kuchyně, šroubek od zásuvky nebo je potřeba přitáhnout uvolněná řídítka na jízdním kole. I když nejste zrovna kutil, tyto činnosti by měl zvládnout každý. Je však potřeba mít doma alespoň pár šroubováků a základní nářadí.

Na menší nehody hned nemusíte volat opraváře nebo hodinového manžela, u kterého vyhodíte zbytečně peníze a také je možné, že budou zaneprázdnění a stejně by přijeli až za několik dní. Za tu dobu už si můžete s maličkostmi poradit sami.

Tři velikosti

Je dobré si pořídit nějaký základní set nářadí. Hlavní jsou šroubováky. Chybět nesmí plochý a křížový, ale je potřeba mít u každého minimálně tři velikosti. Jednou totiž budete montovat malý šroubek u skříňky v koupelně, podruhé budete potřebovat něco většího na velkou šatní skříň. U velkých sad šroubováků v kufřících si dejte pozor na to, aby nebyly jen násady na šroubovák a byly natolik široké, že je do úzkých otvorů nedáte.

Chybět by neměly kleště, kterým se lidově říká kombinačky. Hodit se budou i štípací kleště pro elektrikářské práce a také kleště s dlouhými čelistmi a oblým profilem. Když bude potřeba uvolnit větší štroub, pomoct si můžete kleštěmi s posuvným kloubem, kterým se říká sikovky. Obdobně funguje i hasák, který by neměl ve vaší výbavě chybět.

Součástí domácího nářadí by měly být klíče, inbusový klíč a gola klíče. Zatímco u klasických klíčů máte většinou dvě velikosti, jednu z každé strany, u goly můžete mít nádstavce stejně jako u šroubováků a lze používat různé velikosti. Zatímco na nejnezbytnější akce vám postačí klasické klíče, u goly už si poradíte i s obtížnějšími věcmi. Hodit se může například u oprav auta, pokud si na ni troufnete.

Svinovací metr

Po ruce by měl být i metr. Obyčejný svinovací metr koupíte v obchodě i za pár korun. Můžete vzít ale i dražší, který vyjde už na pár stovek. Záleží, jak moc ho chcete mít přesný a odolný. Pokud ho použijete párkrát do roka, vystačí vám levnější varianta. Pokud ale budete dělat třeba podlahu nebo něco stavět, měli byste si raději připlatit a koupit lepší metr.

Hodit se může i svěrák. Stačí malý, lehký a mobilní, ale aby byl pevný. Dobrý je svěrák s upínáním na svorku, přenosný a nejlépe otočný. Neuděláte hloupost ani v případě, že si pořídíte vrtačku. Už je ale potřeba uznat, že zatímco šroubováky, klíče a metr jsou jen drobnosti, vrtačka už je větší a dražší věc, se kterou musíte být o to obezřetnější. O vrtačce jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008