Macramé slaví velký návrat. Krásné dekorace i módní doplňky zvládnete vyrobit i vy

 Dílna 
31. ledna 2021 10:56 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Macramé je nejstarší textilní technika Depositphotos
Oblíbená technika macramé, známá u nás jako drhání, slaví velký návrat. V 80. letech byly v módě například drhané závěsy na květináče, pak ale drhání upadlo takřka v zapomnění. Dnes je opět na výsluní a dekorace vytvořené touto metodou zdobí řadu moderních bytů.

První písemné zmínky o technice macramé pocházejí ze zhruba 13. století. Tato technika je však podstatně starší a lidé ji znali už v době před Kristem. Tehdy z uzlů vázali různé rybářské sítě, od asi 9. století začaly uzly plnit nejen praktickou, ale i estetickou roli. Nejstarší odkaz na macramé se nachází na jednom asyrském reliéfu. Zřejmě největší rozmach zažilo macramé v 15. století našeho letopočtu. Další velký boom přicházel střídavě nejdříve v 19. století a pak v druhé polovině 20. století. Každopádně jde o jednu z nejstarších textilních technik.

Pouhé dva uzly dokáží divy

Macramé je technika, při které se ze šňůry splétají uzly bez použití jehlic a háčků. Můžete si pomocí ní vytvořit oděvy, opasky, šperky, náramky, kabelky a bytové doplňky. Není potřeba žádných složitých pomůcek. Postačí provázek, dřevěné nebo plastové korálky s velkým průvlekem a případně nějaké další ozdoby. I když hotová díla působí jako krajky, jde o velmi jednoduchou metodu, jejíž podstatou je vázání dvou základních uzlů: plochého a žebrového.

Různorodé materiály

Jsou různé materiály, ze kterých lze drhat. Vždy je to provázek různé tloušťky, přičemž se doporučuje, aby začátečníci měli silnější provázek. Drhat lze z bavlněných, lněných, jutových či sisalových provázků. Použít můžete také kokosová nebo konopná lana menších průměrů. Nědo dává přednost hedvábí a jiný zase kůži. Volba výrobního materiálu se odvíjí od vašich představ o finálním výrobku. 

Pro výrobu budete dále potřebovat špendlíky, nůžky, jehlu s větším ouškem, metr a případně dřevěné korálky, sklíčka, kousky dřívek, kameny či další materiály. Důležité je také nějaké prkénko s hřebíky či jiná destička nebo tyč, na kterou budete váš výrobek navazovat. Pokud máte materiál nachystaný, tak se nyní musíte naučit už samotnou techniku drhání prostřednictvím několika různých druhů uzlů a uzlíků.

Jak začít

Než do tajů drhání zcela proniknete, vystačíte si se dvěma základními uzly, plochým a žebrovým. Jejich kombinací vznikají různé vzory. Je možné uzly vázat v různých směrech nebo také pod různými úhly. To vše vytváří pestré vzory a možnosti. Chcete-li vytvořit souvislejší plochu, vytvoříte ji tak, že vázací nitě následně tvoří součást sousedního uzlu coby nitě osnovní. Také můžete mít několik rovnoběžných vázacích nití, s nimi potom pracujete jako s jednou nití.

Je optimální začít s nějakým opravdu jednoduchým výrobkem, abyste si vše vyzkoušeli a techniku dostali do ruky. Získali zručnost při vázání dvou základních uzlů a pochopili možnosti jejich kombinací. Nebojte se, není to nijak složité. Na internetu navíc najdete celou řadu podrobných videonávodů, které vám práci značně usnadní.

Pro začátek se postupně naučíte zavěšovací uzly, kterými si připevníte nitě k další práci. Užitečně jsou i kroužkové uzly či řetízkový uzel a samozřejmě již zmiňované uzly plochý a žebrový, které jsou alfou a omegou drhání. Plochý uzel má řadu variant. Dají se na něm dělat perličky, můžete se ale naučit také uzel plochý frivolitkový, tvídový, gobelínový, josefínský nebo ripsový diagonální nebo vodorovný. Jakmile do techniky macramé proniknete, uvidíte, že vaší kreativitě nebude už nic stát v cestě. O tom, jak lze v domácnosti využít lana, šňůry a provazy, jsme psali zde.

Co vše se dá drháním vyrobit

Na drhání je skvělé, že si pomocí této techniky můžete vyrobit celou řadu věcí od módních doplňků až po bytové dekorace. Výborně vypadají například tyto věci:

  • šperky
  • kožené náramky
  • kabelky, tašky a batohy
  • opasky
  • závěsy na květináče
  • dekorace na zeď
  • nábytek (lampy, křesla, houpačky, dětské kolébky, pufy...)
  • paraván
  • polštáře
  • ozdoby na květináče či vázy
  • prostírání
  • závěsy do oken
  • tapiserie
  • psí vodítko
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008