Nápady, jak vylepšit starou skládací židli

 Dílna 
27. května 2017 06:17 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ze staré skládací židle můžete snadno vytvořit krásný kus nábytku. Shutterstock
Možná máte doma starou skládací židli, kterou už značně ohlodal zub času. Ať už má kovovou konstrukci a dřevěné příčky nebo je celá ze dřeva, dá se tento kus nábytku krásně oživit.

Barvení

Zřejmě nejjedodušší způsob je židli nějak zajímavě pomalovat. Dřevo nejprve smirkovým papírem pěkně uhlaďte, pak jednotlivé příčky pečlivě natřete nějakou barvou a nakonec zvolte zajímavý motiv. Můžete udělat jen pár proužků nebo se pustit do většího díla. Záleží jen na vás a vaší šikovnosti.

Barevná látka

Starou skládací židli omladíte i pomocí barevných látek. Odšroubujte opěrky i sedák a jednotlivá prkýnka postupně obalte pestrobarevnou látkou podle vašeho vkusu. Můžete použít na celou židli jeden vzor nebo na každé prkýnko jiný. Prkýnka obalujete jako dárek - začněte na úzké hraně, přichyťe připínáčkem a pak obalujte delší stranu. Pokud někde vyčnívá starý šroub, vystřihněte pro něj dírku. Pak prkýnka přišroubujte zpět. Připínáčky látku dobře podrží a hlavně potah můžete podle potřeby sundat a vyprat.

Decoupage

Nábytek nejprve zbavte starého laku a pak ho znovu přelakujte. Ubrousková technika skvěle vynikne na světlém nábytku. Použijte kvalitní barvu ředitelnou vodou a židli natřete alespoň ve dvou vrstvách. Pak si vemte třívrstvé ubrousky s motivem, který se vám líbí a můžete začít. 

Vystřihněte motiv, odstraňte z něho dvě spodní vrstvy a přilepte na židli. Použít můžete speciální lepidlo na ubrouskovou techniku, ale i běžné lepidlo. Nejprve místo, kam ubrousek přijde, přetřete lepidlem, ubrousek opatrně přiložte a od středu ke kraji ho vyhlaďte štětcem s bezbarvým lakem. Nakonec motiv přelakujte bezbarvým lakem a nechte zaschnout.

Pohodlné sedátko

Pokud starou rozkládací židličku nepoužíváte jen proto, že není dostatečně pohodllná, vyrobte si pohodlné polstrování. Z vatelínu a látky vyrobte polštářek, ale na krajích nechte čnít více látky. Tu pak prostrčte do první a poslední mezírky mezi šprušlemi sedáku a zespodu zbytky látky připevněte k židli sponkovačkou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum