Starý vzhled nábytku je stále in. Proměňte vyřazený kousek pomocí krakelování

 Dílna 
30. ledna 2021 14:47 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Krakelování není nijak složité Canva
Starožitný nábytek už dávno nepatří jen do tradičního interiéru, ale trendem posledních let je umístit staré kousky s příběhem do moderního bytu. Nemusíte hned utrácet peníze za luxusní starožitné kousky, někdy stačí starému vyřazenému nábytku dodat punc omšelosti, třeba pomocí výtvarné techniky známé jako krakelování.

Dnes není v módě to se starožitným nábytkem přehánět a vytvořit si tak doma malé muzeum. Stačí jeden či dva zajímavé kusy starého nábytku a pokoj bude hned působit romantičtějším dojmem. Dobrou zprávou je, že patiny, která je pro starý nábytek typická, můžete dosáhnout i pomocí různých technik. Krakelování je jednou z nich. Výhodou je, že takto můžete proměnit i relativně mladší nábytek v kousek připomínající staré časy. Ušetříte tím nemalé peníze za nákup skutečně starožitného nábytku.

Specifická výtvarná technika

Krakelování je specifická výtvarná technika, díky níž předměty na oko zestárnou. Neobejdete se bez krakelovacího laku. Tento lak nanesete mezi dvě kontrastní barvy, čímž docílíte popraskání vrchního nátěru. Vytvoří se malé trhlinky, kterými prosvítá ven spodní nátěr. Krakelovací lak je možné použít na nejrůznější podklady jako například na dřevo, sklo či keramiku.

Jednoduchý postup

Pokud chcete dosáhnout světlých prasklin, v prvním kroku naneste vrstvu akrylové barvy tmavého odstínu a nechejte ji zaschnout. V druhém kroku aplikujte vrstvu krakelovacího laku, a to kolmo na směr, kterým jste natírali spodní vrstvu barvy.

Vybírejte si krakelovací laky podle toho, jakých praskliny chcete dosáhnout - jemně, středně či hrubě popraskaný efekt. Lak nechejte uschnout podle návodu. V třetím kroku naneste vrstvu akrylové nebo olejové barvy světlého odstínu a ihned přebytek setřete kapesníčkem. Po setření zůstane světlá barva jen v prasklinkách. Hotový výtvor je pak vhodné přetřít ještě bezbarvým lakem. Lak chrání výrobek před nepříznivými vnějšími vlivy.

Pokud chcete dosáhnout tmavých prasklin, postupujte stejně, jen na začátek použijte světlou akrylovou barvou a na závěr tmavou akrylovou či olejovou barvu.

Pokud chcete dosáhnout jen popraskaného efektu, nanesete pouze vrstvu krakelovacího laku a nechejte přibližně 24 hodin proschnout. Na závět opět přetřete bezbarvým lakem.

Pozor na přeschnutí barvy

Platí, že čím větší vrstva laku, tím více trhlinek vám ve finále vznikne. Princip vzniku trhlinek tkví v tom, že krakelovací lak rozpouští vrchní vrstvu barvy. Nesmíte ale krakelovací lak nechat příliš přeschnout, protože pak by ke vzniku prasklin už nedošlo. Pokud byste třeba barvu – tedy druhou vrchní vrstvu nanášeli na přeschlý lak, už žádné praskliny mít nebudete.

Kombinace s decoupage

Velmi dobře se dá krakelování kombinovat s ubrouskovou technikou zvanou decoupage. Pokud milujete vintage styl, tuto kombinaci si zamilujete. Výborně působí různé květinové vzory, ať už jde o růžičky, pomněnky či třeba konvalinky. Při použití ubrouskové techniky je lepší první nátěr provést tmavší barvou, pokud by byla tmavá horní vrstva, ubrousek by už tolik nevynikl.

Jestliže chcete krakelovaný povrch, ale zároveň nechcete, aby praskliny prosvítaly ubrouskem, potom lepený motiv podlepte papírem či slabším kartonem a teprve poté lepte na dekorovaný předmět lepidlem na decoupage. V takovém případě můžete i zaměnit barevné vrstvy a jako spodní podkladovou vrstvu zvolit světlou barvu, na ni nanést krakelovací lak a na něj tmavou barvu a následně decoupage ubrousku. V tomto případě bude ubrousek vidět. O technice decoupage jsme blíže psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47