Jak vyčistit ledničku bez plýtvání jídlem
Některá jídla lze zachránit, i když si můžete myslet opak. Pokud v ledničce objevíte přezrálé ovoce, můžete je použít například při pečení, nebo je rozmixovat a vypít. Starší buchty a koláče budou zase jako čerstvě upečené, když je necháte přes noc ve vzduchotěsném obalu s kouskem chleba nebo jablka. Dokonce i potraviny na povrchu plesnivé lze konzumovat, pokud nakažené části odřežete spolu s 2,5 centimetrovou vrstvou, která se vám zdá v pořádku.
Přemýšlejte také nad tím, které potraviny jdou zmrazit. Zbytek vína například můžete dát zmrznout do formiček na led a potom jej využít při vaření. Kořenovou zeleninu, která už začíná měknout, je dobré před zmrazením trochu opražit na pánvi. Zmrazit se dají také buchty bez polevy a náplně, tvrdé sýry, oříšky a další.
Pokud rádi zahradničíte, můžete přestat vyhazovat do koše odřezky zespodu listové zeleniny. Z těchto částí lze znovu vypěstovat celou rostlinu. Zvažte, co dalšího z toho, co normálně vyhazujete, můžete ještě dále využít. Listy mrkve nebo zbytky petržele můžete například použít do omáček podobných pestu.
Když už lednici uklízíte, dejte všechny potraviny na místo, kam patří. V různých policích v lednici je odlišná teplota. Každému druhu potraviny vyhovuje teplota trochu jiná. Tím, že jídlo do ledničky správně naskládáte, můžete také předejít tomu, aby se brzy zkazilo.