Tipy pro ty, kteří nenávidí umývání nádobí
Někteří lidé se vyhýbají umývání nádobí tím, že si jídlo objednávají, což je sice efektivní v redukci použitého nádobí, ale velice nevýhodné pro jejich peněženku a také životní prostředí.
Výhodné je umývat nádobí „za pochodu.“ To znamená umýt nádobí hned během vaření nebo hned potom. Budete překvapeni, jak rychle dokážete nádobí umýt, pokud na vás bude čekat horké, uvařené jídlo. Kupu nádobí můžete například umýt v mezičase, než se vám rozehřeje trouba nebo začne vařit voda v hrnci.
Pokud snížíte množství nádobí, které máte, donutí vás všechno, co je zašpiněné, umýt, abyste se měli z čeho najíst. Nechte si vytažených pouze několik kusů a zbytek ukliďte do skříňky. Nádobí se vám přestane hromadit ve dřezu a když už se do něj pustíte, bude rychle hotovo.
Zpříjemněte si činnost, která vás obtěžuje. Zapněte si k umývání nádobí třeba vás oblíbený seriál, nebo si pusťte rádio nebo album skupiny, kterou znáte.
Nejefektivnější je samozřejmě špinavé nádobí vůbec nevytvářet, to znamená používat při vaření menší množství hrnců, pánví a podobně. Můžete například orestovat něco na pánvi a potom ji použít pro smažení něčeho dalšího. Existuje také spousta receptů, ke kterým budete potřebovat jen jeden hrnec nebo jednu pánev.