Základ dobrého spánku? Vyberte si vhodný polštář!

 Dům 
19. září 2017 12:04 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Každý člověk spí v jiné poloze a pro každou z nich je vhodnější jiný polštář! internet
Uléháte každý večer unavená, přesto ale nemůžete zabrat a dlouho se převalujete? Spíte i více než osm hodin, ale probíráte se rozlámaná, jako byste celou noc flámovala? Problémů může být více od nevhodného umístění postele až po matraci. Základem dobrého spánku je ale vhodný a kvalitní polštář!

I když budete mít kvalitní postel, rošt i matraci, stejně se vám může stát, že i po hodině oči nezamhouříte a budete chtít počítat ovečky. Zakopaný pes může být v polštáři. Pokud není dobrý, může se vám špatně spát dlouhodobě, což mívá za následek únavu nebo nedostatek energie. V horším případě se pak můžete potýkat s problémy s páteří.

Je důležité, aby polštář umožnil v různých polohách anatomicky správnou podpěru těla. Je totiž oporou krku a hlavě, a proto vlivem nevhodného typu může rozbolet hlava nebo krk. Kvalitní polštář drží svůj tvar a pružnost. Nedá se však říct, jaký polštář, jaká velikost a jaký tvar je ideální. Pro každého je totiž vhodné něco jiného.

Záleží například na tom, jak jste zvyklí nejčastěji spát, jaký máte typ postavy, jak máte dlouhý krk a jakou šířku ramen, ale i váš zdravotní stav. Pokud nejraději spíte na břiše, je lepší mít nižší polštář. Můžete si pořídit i speciální ve tvaru kříže, který podepírá ramena i hlavu a v oblasti krku je víc vykrojený, takže nikoho nedusí. Spaní na břiše však není příliš vhodné, protože se při něm nepřirozeně vytáčí hlava.

Jestli je vaše nejčastější poloha na boku, musí být polštář dost vysoký, aby byla páteř v naprosté rovině. Při spánku na zádech by zase měla být hlava v mírném předklonu. Když často polohy měníte, je pro vás vhodnější klasický polštář, který zároveň není moc nacpaný.

Vyrábějí se i takzvané anatomické polštáře, které se tvarují podle těla, aby napomáhaly udržet optimální polohu hlavy. Tím uvolňují svaly a stabilizují páteř. Předchází se tak bolestem a zlepšuje se kvalita spánku. Je však opět potřeba vybírat podle člověka a polohy, ve které spí. Není jeden polštář pro všechny. Nejvhodnější je tvar dvojité vlny, každý si ale může zvolit to, co mu bude vyhovovat!

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008