Vůně jehličí a zdobení. Vánoce bez stromečku by nebyly ty pravé

 Dům 
24. prosince 2019 15:34 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Stromeček k vánočním svátkům neodmyslitelně patří Archiv
Vánoce bez nazdobeného stromečku by nebyly ty pravé. Vůně jehličí, zdobení stromečku s rodinnými příslušníky, blikající světýlka a odlesky ozdob navozují tu správnou vánoční atmosféru. Jak vybrat ten správný vánoční stromek a jak se o něj starat, může být trochu oříšek.

Když se rozhodnete pro živý stromek, ujasněte si, jaký druh stromku zvolíte. Mezi populární a nejlevnější patří stále smrk ztepilý. Jeho jedinou nevýhodou je, že poměrně rychle usychá a opadává. Další variantou smrku je smrk pichlavý, který vydrží déle. Kromě smrku je poptávka i po borovici lesní nebo černé nebo jedli kavkazské, které se vyznačují dlouhou životností, jejich pořízení je poměrně nákladnější. Jsou stále však žádanější.

Aby stromek vydržel

Při výběru stromku zvolte takovou velikost, která je do vašeho bytu nevhodnější. Stromek by měl být rovnoměrně hustě rostlý a nesmí mít polámané větve. Samozřejmě důležitým aspektem je také barva jehličí, která musí být svěže zelená. Určitě dejte přednost stromkům, které nejsou v obalu, abyste si je měli možnost prohlédnout. Většina prodejců vám stromek zabalí do ochranné sítě, aby se při přepravě nezničil.

Vánoční stromek byste měli před rozbalením skladovat ve sklepě nebo garáži. Aby stromek zůstal krásně zelený, musí stát ve vodě, která může dosahovat až ke spodním větvím. Až bude ta pravá chvíle jej rozbalit a připevnit do stojanu se zásobníkem vody, neumisťujte jej do blízkosti topení, které má za následek kratší životnost vánočního stromku.

Stromek v květináči

Chcete využít stromek i po Vánocích na vaší zahradě? Využijte stromek v květináči. Před samotnu koupí je nutné si stromek prohlédnout, jelikož některé stromky jsou sázené narychlo a mají velmi zkrácené kořeny. Takovéto stromky se hodí jen přes vánoční svátky, ale do výsadby na zahradu se nehodí.

Pro účel další výsadby je nutné, aby byly stromy zasazené do květináče už koncem léta nebo na podzim, aby byly kořeny do období Vánoc dobře rozvětvené, jemnější a vcelku, jen tak se bude jednat o kvalitní rostlinu, která nebude mít se zakořeněním v přírodě problémy. O Štědrém dnu jako za starých časů jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod