Smaltované nádobí z dob našich babiček vám poslouží pro zdravější vaření

 Dům 
29. prosince 2019 08:34 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
Smaltované nádobí používali už prarodiče Depositphotos
Dostali jste pod stromeček smaltované nádobí, které se používalo za dob vašich babiček? Má několik výhod. Nejenže dobře vypadá, ale je zdravé a hygienické a také se snadno čistí.

Existuje celá řada nádobí, ale v poslední době se firmy vracejí i ke staré dobré klasice, kterou používali prarodiče. Smalt, tedy hmota na pomezí skla a porcelánu, je generacemi prověřená technika ochrany kovu před korozí.

Zdravé a hygienické

Smaltované nádobí je zdravé a hygienické, protože smalt chrání potraviny proti pronikání škodlivých kovových iontů a na hladkém povrchu se nemnoží bakterie. Je také praktické, protože se snadno čistí. Navíc dobře vypadá, lze kombinovat barvy a různé obrázky. Vhodné je pro použití na indukčních sporácích. Výhodou je také jeho levné pořízení a dostupnost.

Využití smaltovaného nádobí není krokem zpátky. Nové technologie ho sice odsunuly do pozadí, ale i tak má pořád své zastánce. Nádobí ze smaltu se nepoškrábe jen tak lehce oproti jiným povrchům. Je odolnější vůči mechanickému poškození, pokud ho tedy nedrhnete hrubou drátěnkou. Nevadí mu ani vysoké teploty, odolá teplotám i přes 500 a 600 stupňů. Je vhodné pro alergiky, protože neobsahuje nic, co by jim mohlo uškodit.

Smaltované nádobí má ale také své nevýhody, které mohou někomu vadit. Má tendenci se loupat. Jakmile se odloupne vrchní vrstva, nemělo by se už nadále používat. Má také horší tepelné vlastnosti, takže i když pojímá mnoho tepla, zůstává studené. Na všechno si ale lze zvyknout.

V peci

Jak smaltované nádobí vzniklo? Základ tvoří kov pro kostru nádobí. Žíhá se v peci, aby se odstranilo přebytečné napětí, potom chladne a moří se v kyselinách. Zbaví se tak nečistoty a okuje. Ze smaltu je nutné odstranit i zoxidovaný podíl. V peci se pak musí smalt roztéct při přesné teplotě do lesku a hned poté vyjmout.

Některým firmám se nechce podstupovat složitý proces, a proto existují různé náhražky. Jsou ale měkké a snadno přijdou k rýze. Na pravém smaltovaném nádobí by měla být ještě stopa po vypalování, i když bude úplně minimální.

Zacelí trhlinu

Pokud se smalt poškodí, už ho nepoužívejte. Existují ale speciální akrylátové barvy, které zacelí trhlinu a nádoba může sloužit dál. Smalt je k dostání i v tubě nebo ve spreji připravený pro okamžité nanesení na místo, kde vzniklo poškození.

Se smaltovaným nádobím zacházejte šetrně. I když snese vysoké teploty, nevyhovují mu rychlé teplotní změny. Proto ho nechávejte chladnout postupně přirozenou cestou. Nevyhovuje mu ani přímý plamen, proto není nejvhodnější na plynový sporák nebo rozpálené plotýnky. Nepoužívejte při čištění ani drsné drátěnky, protože můžete poškodit povrch. O myčce a možném poškození nádobí jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47