Co všechno obnáší „lagom,“ novinka ze Švédska

 Dům 
07. května 2018 12:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zbavte svůj domov zbytečností Shutterstock
Lagom je nový trend, který se objevil ve Švédsku, kde se těší velké popularitě. Lze jej volně definovat jako „všeho s mírou.“ Cílem tohoto stylu je tedy najít rovnováhu nejen ve vaší domácnosti, ale také v každodenním životě.

Co je lagom

Lagom lze volně přeložit jako: „ne příliš moc, ani příliš málo, ale tak akorát.“ Lagom je o hledání té pravé rovnováhy pro vás. Je to osobní záležitost. Pro někoho to může znamenat touhu mít domov více minimalistický a zredukovat množství věcí doma jen na to nejnutnější. Pro někoho jiného to může být méně pracovat a trávit více času s rodinou nebo omezit čas strávený před obrazovkou počítače, pokud neustále pracujete s počítačem nebo mobilním telefonem.

Začít se dá třeba v ložnici

Pokud se rozhodnete, že byste v životě trochu více rovnováhy potřebovali, zde je seznam věcí, se kterými můžete začít. Možná ta vůbec nejdůležitější věc pro to, abychom se cítili vyrovnaně, je dostatek kvalitního spánku. Proto můžete začít třeba v ložnici. Spánek je přirozený proces, který nám pomáhá pročistit mysl a restartovat naše tělo.

Dává tedy smysl, aby ložnice také působila uklidňujícím dojmem. Zbavte ji tedy veškerých zbytečných věcí, abyste vytvořili čisté a klidné prostředí. Nejen, že se vám bude lépe spát, ale také vaše ráno bude mnohem organizovanější, když vše bude na svém místě a nebude zde nic navíc.

Zbavte se zbytečností

Je přirozené, že se ve veškerých obývaných prostorách začne dříve či později objevovat nepořádek. Abychom svůj domov nezahlcovali nepořádkem, je dobré ke schodům nebo do rohu místnosti postavit koš a do něj uložit všechno, co se nám dostane do ruky a co jsme dřív měli tendenci odložit na jakýkoliv volný povrch. Až se koš naplní, obejdeme s ním dům a vše uložíme na své místo.

Rozsviťte tmavá místa

Ve Švédsku jsou svíčky běžnou součástí každodenního života. Když se světlo začne vytrácet, proč nerozsvítit některá tmavá místa pomocí strategicky rozmístěných svíček? Rozložte je v místnosti, dopřejte si večeři při svíčkách, i když k tomu nemáte žádnou speciální příležitost, nebo jednoduše ozařte tmavý kout, abyste celý pokoj trochu zútulnili. Pokud vás tento styl neoslovil, zde jsou na výběr některé další.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47