Při výběru interiérových dveří hraje roli i rozměr. Na výběr je několik variant

 Dům 
05. března 2019 15:31 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Sériově vyráběné dveře lze pořídit v několika rozměrech Shutterstock
Pokud si domů nehodláte pořídit drahé dveře na zakázku se speciálními rozměry, zřejmě se budete poohlížet po těch sériově vyráběných. Většina výrobců nabízí hned několik rozměrových variant.

Při výběru interiérových dveří je dobré zorientovat se v nabízených rozměrech dveří, které jsou na trhu k dispozici. Pokud tottiž třeba zrovna stavíte dům, je dobré vědět, co trh nabízí. Když dopředu možnostem přizpůsobíte otvor ve zdi, nebudete muset později investovat velké peníze do dveří se speciálními rozměry.

Základní rozměr

Základním rozměrem, u kterého máte u sériově vyráběných dveří na výběr obvykle pouze dvě varianty, je výška dveří 197 cm, nebo 210 cm. Výjimkou jsou některé modely dveří, které jsou v nabídce pouze v jednom z uvedených rozměrů. U volby šířky dveří máte v nabídkách interiérových dveří na výběr více možností. U rozměru dveří na šířku je důležité, jestli jde o jednokřídlé, nebo dvoukřídlé dveře.

Jednokřídlé dveře

Jednokřídlé dveře se u většiny modelů nabízejí v šířce 60 cm, 70 cm, 80 cm a 90 cm. Na trhu jsou také dveře, které se vyrábějí i v šířce 110 cm. Modely, u kterých je výběr šíře dveří obvykle omezen, jsou vstupní bytové dveře, které se vyrábějí pouze v šířce 80 cm nebo 90 cm.

Stejné omezení výběru rozměru dveří na šířku je u dveří požárně bezpečnostní třídy 2 a u dveří požárně bezpečnostní třídy 3, které jsou v nabídce také pouze v šířce 80 cm nebo 90 cm.

Dvoukřídlé dveře

Dvoukřídlé dveře se prakticky u všech modelů interiérových dveří nabízejí v šířkách 125 cm, 145 cm a 160 cm. U některých typů se dvoukřídlé dveře v rozměru 160 cm nenabízejí a jsou na výběr pouze v rozměru 125 cm a 145 cm. O tom, jak si vybrat a změřit dveře, jsme více psali zde.

Čísla neudávají přesný rozměr

Je dobré uvědomit si, že označení rozměru dveří „kulatými“ čísly 60, 70, 80, 90 a 110 na šířku a 197 a 210 cm na výšku není přesným vyjádřením skutečných rozměrů dveří. Standardní „šedesátky“ mají „ve falci“, tedy na užší straně, kde se zavírají do zárubně, 62 cm a na širší straně 65 cm. Výška 197 cm znamená skutečnou výšku křídla také na užší straně dveří „ve falci“, takže reálná celková výška širší strany dveří je 198,5 cm.

Normy, předpisy a zvyklosti

To, kde se používají dveře určité šířky, vychází buď z norem a předpisů anebo ze zvyklostí. Dveře široké 60 cm se obvykle používají pro komory, sklepy, šatny a tam, kde není nutné dodržet normy. Lze je použít také jako dveře do koupelny nebo na WC. Pro vstup do koupelny a WC podle normy se ale používají dveře 70 cm široké. Jako běžné dveře do obytných místností v interiéru a vchodové dveře do bytu se obvykle používají dveře široké 80 cm. Devadesátky se používají obvykle jako vchodové dveře do rodinného domu.

Pokud pro váš interiér nejsou vyhovující rozměry dveří, které jsou nabízené jako sériově vyráběné modely, máte možnost nechat si v některém z dveřních studií vyrobit dveře na míru. Za dveře vyrobené na zakázku ale budete muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47