Zelená střecha je trendy a navíc nenáročná na péči. Jakou střechu lze zatravnit?

 Dům 
24. května 2018 16:34 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V městských zástavbách výrazně zlepšuje klima Shutterstock
Udržuje příjemné klima v domě, je hezká a ještě slouží životnímu prostředí. Takové jsou hlavní výhody zelené střechy. V poslední době je u nás trendem, zatímco v zahraničí mají taková architektonická řešení dlouhou tradici.

Zelené střechy jsou občas považovány za ekologickou novinku. Je pravda, že na poli snah o řešení současného stavu životního prostředí jsou poměrně novým fenoménem.

Jako architektonický prvek jsou však známé už dlouho. Pro širokou veřejnost jsou dost možná něčím neznámým, protože u nás nemají velkou tradici (na rozdíl například od Skandinávie).

Přesto je o nich stále více slyšet – a to nejen u nás, ale hlavně v zahraničí. Moderní architektura je znovuobjevuje v novém světle.

Zelené střechy mají podle mnohých odborníků výhody, které mohou obzvláště současné městské aglomerace využít ke zlepšení svého životního prostředí.

Jakou střechu lze zatravnit? 

Zatravněná může být každá střecha, která unese zatížení. Nedoporučuje se však u dvouplášťových střech, protože mezi tepelnou izolací a zelenou střechou je vzduchová větrací mezera, která snižuje účinky letního chladicího efektu a zimního tepelně-izolačních efektu.

Výhodnější je jednoplášťová střecha: nemá větrací mezeru, a proto je nutné pod tepelnou izolaci uložit parozábranu. Konstrukci střechy od zatravnění dělí dilatační a ochranná vrstva proti prorůstání kořínků.

Která střecha se hodí nejvíc?

Vůbec nejvíc se hodí pro zatravnění střecha s mírným sklonem (3 ° až 20 °), která je hospodárnější než ploché střechy. Substrát není třeba zajišťovat proti sesuvu.

Vlastní vegetační vrstvu střechy tvoří drenážní vrstva (keramzit, kuličky z polystyrenu, prostorová střihem rohož), filtrační vrstva (syntetická textilie, minerální nebo skleněné rohože), hydroakumulační vrstva (rašelina nebo tuhé minerální desky) a vrchní vegetační vrstva.

Výhod je spousta

Výhod má zelená střecha spoustu. Například to, že má neomezenou životnost, produkuje kyslík, je bydlištěm pro hmyz, upravuje klima v domě a pokládá se za nehořlavou.

Nevýhodou je pouze to, že je konstrukčně náročnější a nutné je dokonalé provedení hydroizolační vrstvy. Vyžaduje pravidelnou údržbu, ale pokud se bojíte sucha, nemusíte. 

Nejnovější typy střech už jsou připravené na charakter počasí plný přívalových srážek a dokážou dokonce přebytky svést do retenční nádrže. Jak ji vybrat, čtěte zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47