Otravují vás v noci komáři? Vypudit je lze i kořením či kvasnicemi

 Dům 
19. května 2018 13:43 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vyhnat komáry z bytu lze i bez chemie Internet
Komáři jsou velmi dotěrní, obzvláště v noci, kdy se snažíte spát. Jejich bzukot je natolik nepříjemný, že vás to prakticky vždy probudí a místo spaní se pak věnujete souboji s tímto otravným hmyzem. Poradíme, jak si zajistit klidnou noc i bez toho, abyste museli vdechovat výpary z chemických prostředků.

Proti komárům jsou v obchodě k dostání nejrůznější preparáty, repelenty či přípravky do elektriky. Jsou sice účinné, ale na druhou stranu jste celou noc nuceni vdechovat škodlivé chemické výpary z těchto produktů. Komárům se přitom dá bránit i zcela přírodní cestou.

Odpuzovač k posteli

Pokud vás noc co noc budí tiché bzučení komárů, přitom samotný hmyz nemůžete najít, nevadí. Připravte si k posteli speciální přírodní odpuzovač.

Stačí si vzít citron a rozpůlit ho. Pak do dužiny napíchejte koření hřebíček. Každou půlku citronu položte k obou krajům postele a komáři si vás v noci ani nevšimnou. Tento trik prý zabírá tak spolehlivě, že údajně můžete spát klidně i při otevřeném okně.

Přírodní repelent

Proti komárům si můžete doma vyrobit také speciální repelent. Na rozdíl od těch kupovaných bude čistě přírodní, takže daleko zdravější.

Esenciální olej z bylinek, jako jsou rozmarýn, levandule, aksamitník nebo citronová tráva, smíchejte v poměru 1:3 s olivovým olejem a aplikujte na kůži. Buďte ale obezřetní a v žádném případě si na kůži neaplikujte jen neředěný esenciální olej - v této podobě totiž může vyvolat na kůži alergickou reakci v podobě podráždění.

Past na komáry

Doslova za pár korun si můžete vyrobit i lapač komárů. Budete potřebovat jen jednu PET lahev a trochu droždí. Kvasnice totiž produkují oxid uhličitý, který velmi intenzivně komáry láká.

Lahev uřežte asi ve dvou třetinách výšky. Do spodní části dejte kousek droždí, posypte ho cukrem a dolijte trochu vody (asi do dvou centimetrů výšky). Díl s užším hrdlem pak zasuňte do spodní části užší stranou dolů. A to je vše. Past pak nastražte třeba na parapet, ale můžete ji i zavěsit, záleží na vás. Každopádně vám tato vychytávka zaručí klidnou noc bez bzučení a štípanců. Na podobném principu funguje i past na vosy, o které jsme blíže psali zde.

Byliny

Komárům se lze bránit i pomocí bylin. Stačí je rozmístit po pokoji a komáři se vás ani nedotknou.

Mezi osvědčené pomocníky v tomto směru patří vratič obecný. Bohužel, tato rostlinka nevoní jen komárům, ale ani lidem. Vyzkoušet ale můžete také libeček, šalvěj nebo citronovou trávu. Ta se dá pořídit i v květináči, takže může ve vaší ložnici plnit jak roli estetickou, tak praktickou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008