Nešetřete na pojistkách domácnosti! Můžete přijít o dost peněz

 Dům 
24. května 2018 14:34 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Může se stát mnoho neštěstí jako například požár Shutterstock
Říká se, že je lepší vyhořet, než se stěhovat. Nikdo by si ale opravdu nepřál, aby jeho domácnost sežehly plameny, které by všechno do základu zničily. Neštěstí, která mohou v domácnosti nastat, je celá řada. I když se jim chce každý vyhnout, je potřeba je neopomíjet a dům nebo byt si pojistit a nešetřit na tom. V opačném případně totiž můžete přijít nejen o domov, ale také o možnost finanční náhrady!

Koupit nebo postavit dům pro většinu lidí znamená hypotéku, úvěr nebo jiné zadlužení. Splácení pak trvá dlouhé roky, ve kterých se člověk modlí, aby se mu nic zdravotního nestalo, aby nepřišel o práci a podobně. O radách k hypotéce jsme psali zde.

Dům a domácnost

Život ale může přinést i jiné nástrahy, a to například přírodní živly nebo jiná neštěstí v domácnosti. Člověk může vyhořet, mohou přijít záplavy, vichřice, ale třeba i zemětřesení, požár a podobně. Proto je potřeba v první řadě sjednat pojištění domácnosti, které zajistí, že v případě nenadálé tragédie dostanete peníze. Díky nim pak můžete domácnost opravit, pořídit si novou nebo se vyrovnat právě s hypotékou.

Důležité je dát pozor, co vlastně pojišťujete. Musíte si uvědomit rozdíl mezi pojištěním nemovitosti a domácnosti. Pojištění nemovitosti se totiž vztahuje na škody na zdech, podlahách, stropech a dalších místech, která jsou k budově napevno připojená.

Naproti tomu pojištění domácnosti se týká vybavení. Často se tak stává, že si lidé pojistí nemovitost, ale domácnost už opomenou. Pro případné pojistné události se tak pojistka nevztahuje třeba na nábytek, elektroniku ani oblečení.

Mnoho lidí chce ale ušetřit, a proto při sjednávání pojištění dělá stejnou chybu. Domácnost podpojistí a v případě neštěstí se pak diví, že nedostanou dost peněz. Proto se vyvarujte této chyby a také se poraďte, co je pro vás správné.

Podpojištění je chybou

U pojištění domácnosti je potřeba dbát na správnou výši pojistných částek. Každý by si měl hodnotu majetku spočítat a pojišťovat ho v celé výši. Lidé často ve snaze ušetřit majetek podpojistí a v případě pojistné události nestačí peníze z plnění na pořízení nového vybavení. Pojišťovny navíc mohou podpojištění penalizovat.

Ideální je proto udělat před sjednáním pojistky soupis majetku a připsat k jednotlivým položkám cenu. V nich se myslí na ledničku, televizi, sedačku, ale třeba také na oblečení a podobně. Méně časté je nadhodnocení ceny. To se ale také nedoporučuje, protože pojišťovna ho v případě pojistné události nevyplatí.

Potřebná starost

Myslete také na to, že se o smlouvu musíte průběžně starat. Postupně se vyvíjí ceny i vybavení domácnosti, takže dnes už je jiná pojistka než před dvaceti lety a jinak bude vypadat i ta za třicet let. Proto je potřeba smlouvu aktualizovat a zapracovat do ní s ohledem na nákup nového vybavení jak navýšení, tak s ohledem na stárnutí vybavení i pokles ceny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve