Pelety jsou dražší než dřevo. Poradíme vám, jak na nich ušetřit

 Dům 
15. května 2018 11:58 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pelety jsou palivem dneška - ekologické, výhodné a jednoduché Shutterstock
Jarní měsíce jsou pro koupi pelet ideální. Kvalitní třída A1 se bude pohybovat v tomto období mezi pěti a šesti tisíci korun za tunu, tedy o patnáct procent míň než obvykle. Důležité je však mít velké peletové silo.

Topí dřevem, ale bez práce. Majitelé peletových kotlů a kamen nemusejí štípat ani přikládat, lisované dřevěné válečky se dopraví do kotle automaticky. Problémem u pelet však bývá vyšší pořizovací cena než například u smrkového dřeva. Teď je ale správný čas, abyste na nich ušetřili. Ne však koupí nižší kvality, ale koupí v jarních měsících.

Prodejci potvrzují, že zásoby paliva se vyplatí pořídit v předstihu. Ideální měsíce jsou duben, květen a červen. Jakmile se přiblíží začátek topné sezony, ceny pelet opět porostou.

Sezónní výkyvy v cenách pelet souvisí s rytmem práce v dřevařských závodech, které dodávají peletárnám vstupní surovinu, dřevěnou pilinu. Peletárny nabízejí zboží za nižší ceny, aby stimulovaly poptávku i mimo hlavní sezonu a pelety jim neležely do zimy ve skladech.

Peletové silo

Je však důležité, abyste měli velké peletové silo, kde byste mohli zásoby na celou zimu skladovat. I pokud takovým místem nedisponujete, lze to vyřešit.

Pokud nemáte místo, kam byste si nechali celou várku pelet složit, je možné najít si i firmu, u které si pelety pouze předplatíte, a firma vám je postupně podle skladových možností zákazníka dodává. 

Rozdíl bude velký

Nakoupit pelety na jaře se obzvláště letos opravdu vyplatí! Letošní rozdíl v cenách pelet bude totiž přes 1 000 Kč na tunu. Díky tomu můžete ušetřit 5 000–6 000 Kč ročně.

Vytápíte-li peletami celý bytový dům nebo s nimi topíte ve firmě, úspory půjdou až do desítek tisíc korun za rok. Máte-li ještě vyšší spotřebu pelet, například při vytápění nemocnice, můžete uspořit dokonce i stovky tisíc korun ročně.

Náklady na vytápění peletami se pohybují dlouhodobě mezi cenou hnědého uhlí a zemního plynu, jsou levnější než olej nebo elektřina. A tady vám pomůžeme vybrat ten správný kotel.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod