Protéká vám záchod? Opravu zvládnete i sami

 Dům 
26. června 2018 18:21 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Důležité je najít příčinu situace Shutterstock
I když chodíme denně na záchod několikrát, neuvědomujeme si, jak je pro nás funkční záchodová mísa důležitá. Co když se ale záchod pokazí a protéká? Situaci je potřeba řešit co nejdříve.

Pokud záchod protéká, musíte ho co nejdříve opravit. V opačném případě nejenže časem nemusíte spláchnout a budete na záchod tahat kyblíky s vodou, ale můžete navíc přicházet o mnoho vody a tím také o mnoho peněz.

Problémové nečistoty

Důležité je najít příčinu situace. Může jich být několik od uvolněného nebo znečištěného těsnění přes rozbitý vypouštěcí ventil až po nečistoty, které brání bezproblémovému fungování součástí nádržky.

U novějšího typu WC by měla být oprava snadná. Prvním krokem je rozdělání nádržky, které obvykle spočívá v sejmutí víka nebo v odšroubování horního tlačítka pro splachování, dále vytáhnutí tyčky, k níž je připevněno, a následně sundání krytu.

Potom budete mít pohled na systém zajišťující splachování. Je vhodné provést několik věcí. Nejprve je dobré vyndat plovákový ventil a vyčistit ho pod proudem tekoucí vody. Další činností je zkontrolovat těsnění na ventilu a případné nečistoty odstranit. Pokud je v něm vodní kámen, je lepší obstarat nové. Zkontrolujte také plochu, do níž dosedá gumové těsnění. To je také potřeba očistit.

Ve většině případů tyto úkony problém vyřeší. Pokud ale ne, je potřeba koupit nový ventil. Podle odborníků je dobré investovat do nového klozetu v případě, pokud máte WC staré 15 a více let. U takto starých kusů je navíc složité dostat se do nádržky.

Zavřít vodu

Ne vždy je ale problémem protékající záchod. Situace může být zcela opačná, takže do nádržky neteče voda. Důvodem mohou být opět nečistoty, které mohou zanést spouštěcí ventil. Je tedy potřeba ho vyčistit. Samozřejmě tak čiňte tehdy, když uzavřete přívod vody k toaletě.

Pamatujte na to, že pokud půjdete kupovat jakoukoliv součátku splachovacího systému, vezměte si s sebou tu poškozenou. Existuje totiž spousta druhů, takže by se mohlo stát, že nově koupená náhrada nebude sedět, i když se v prodejně bude zdát zcela stejná. Jak zařídit koupelnu a toaletu podle feng shui, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve