Zavařovací mánie: Pravidla, která je nutné dodržovat, aby byl výsledek stoprocentní

 Dům 
24. června 2018 08:19 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Zavařit si můžete spoustu dobrůtek Shutterstock
Hemží se vám to na zahradě okurkami, meruňkami nebo třešněmi? Postihla vás také zavařovací mánie? Nemusíte zůstat jen u osvědčeného ovoce nebo zeleniny, ale zavařte si i různé speciality včetně masa.

Receptů na rozdávání má každá babička, která zavařovala různé ovoce a zeleninu. Zavařovat se dají ale i houby nebo další věci jako maso a hotová jídla. Zavařování je totiž populární postup, jak uchovat chutné a sterilované potraviny po dobu jednoho roku a někdy vydrží i o něco déle.

Správná víčka

Musíte však dodržovat základní pravidla. Konzervujte zeleninu, ovoce, houby, maso a dávejte je do sklenic spíš s omnia víčky, méně často do sklenic se šroubovacím uzávěrem. Omnia víčka s bílou nebo šedou gumičkou jsou určená pro zavařování ovoce a zeleniny, víčka s červenou gumičkou pro zavařování masa při vyšších teplotách. Nejčastěji se používají sklenice s obsahem 0,3 nebo 0,7 litrru.

Ke sterilování používejte elektrický zavařovací hrnec, ale sterilovat můžete i v normální nebo mikrovlnné troubě nebo na sporáku ve starém prádelním hrnci naplněném vodou a opatřeném podložkou. Na podložku narovnejte naplněné a zavíčkované sklenice a hrnec naplňte vodou tak, aby byly sklenice potopené.

Během 20 až 25 minut vodu zahřejte na 80 až 85 stupňů Celsia. Takto se zavařuje většina ovoce a zeleniny. Maso se zavařuje při teplotě 100 stupňů Celsia. Délka zavařování se určuje podle toho, jestli bylo maso už tepelně upravené dopředu a také podle druhu masa.

Nálevy pro zeleniny a houby mohou být kyselé, sladkokyselé, pikantní i ostré. Nálev může obsahovat kombinace chutí. K zelenině se dává například česnek, křen, cibule, kopr nebo feferonky a chilli papričky. Přidává se také koření, nejčastěji nové koření, hořčičné semínko, celý pepř, bobkový list, tymián, koriandr, hřebíček a další.

Guláš i maso

Do zeleného nálevu určitě patří i ocet nebo kyselina citronová, sůl, cukr a umělá sladidla. Používají se i hotové přípravky na nakládání, které se dají koupit. Ovoce se zavařuje s kyselinou citronovou, cukrem nebo umělými sladidly a s kořením. U některých sladkých dobrot se přidává i malé množství destilátu. Z koření se používá skořice, hřebíček nebo badyán. Cukr a umělá sladidla se dávkují podle ovoce a jeho zralosti. Tužší ovoce je lepší před zavařením rychle několik minut povařit a poté rychle zchladit.

Kromě ovoce a zeleniny se zavařují všechny druhy guláše, masa s omáčkami, čína, španělské ptáčky, kuře na paprice, plněné papriky, lečo i další jídla. Plňte ale sklenice s omáčkou méně, protože může utéct. Zavařit můžete i zeleninové rizoto, špagety s omáčkou a další podobné věci.

Sto stupňů

Maso můžete zavařit i samotné. Může být už tepelně připravené vařením, pečením nebo může být polovařené i syrové. Při teplotě 100 stupňů sterilujte maso ve sklenici 1,5 až dvě hodiny podle drurhu masa. Při zavařování lze použít všechny druhy, nejvhodnější je asi vepřové, kuřecí a krůtí. Zavařit se ale dají třeba i věci ze zabíjačky jako polévka, ovar, jelita nebo jitrnice.

Mezi zavařované speciality patří kozí rohy, feferonky nebo chilli papričky. Zavařujte i houby nebo samotné bylinky jako kopr nebo pepř. Než se zavařováním začnete, vše důkladně umyjte. Potom už se stačí jen pustit do práce. O zavařování ořechů jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47