Nechcete si zničit kuchyňskou linku? Naučte se ji správně a perfektně čistit

 Dům 
26. července 2018 12:27 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Údržba kuchyňských dvířek má svá pravidla Shutterstock
V čisté kuchyni je radost vařit a nejde jen o čisté podlahy či nablýskanou varnou desku, ale i o čistou kuchyňskou linku. Pokud si ji ale nechcete nevhodnými metodami zničit, je třeba dodržovat pár pravidel. Čištění kuchyňského nábytku je totiž závislé na materiálu, ze kterého je vyroben.

Údržba kuchyňské linky není nijak náročná, pokud víte, jak na to a úklid provádíte častěji než jednou za rok. O třech pravidlech, díky kterým je možné celou kuchyň udržet v čistotě, jsme psali zde.

Jak prodloužit životnost kuchyňské linky

  • Kuchyňský nábytek chraňte před dlouhodobým působením přímého slunečního záření.
  • Nevystavujte kuchyňský nábytek vysokým nebo naopak velmi nízkým teplotám - nábytek tyto extrémy špatně snáší.
  • Chraňte svou kuchyň před agresivními chemikáliemi a mycími prostředky. 
  • Kuchyňský nábytek je snadno poškoditelný vodou a zvýšenou vlhkostí. Dbejte tedy na to, aby kuchyňská dvířka byla suchá a v profilech nezůstávala voda.
  • Nejlépe odolným materiálem jsou lakovaná kuchyňská dvířka.

Kuchyň z masivu / dřevěné dýhy

Dřevo je vysoce kvalitní materiál, ale musíte počítat s poněkud náročnější údržbou. Základní údržbu provádějte měkkým hadříkem a vlažnou vodou. Jestliže však máte kuchyňský nábytek příliš zašpiněný, přidejte do vody běžný saponát. V každém případě se ale vyhněte čističům, které obsahují abrazivní složky, které by mohly trvale poškodit vrchní vrstvu. Po omytí dvířek je důležité kuchyňská dvířka důkladně osušit, a to proto, aby se do prolisů nedostala voda. Na závěr dřevo ošetřete vhodným prostředkem na tento přírodní materiál.

Vyzkoušet můžete také vlastnoručně namíchaný octový roztok. Smíchejte šálek bílého octa s šálkem vody. Vznikne vám jemný čisticí roztok, který lze na dřevěný nábytek používat prakticky denně. Neporuší dřevo ani nesloupne lak.

Fóliová kuchyň

Fóliový povrch kuchyňských dvířek je naopak na údržbu vůbec nejsnazší. Na čištění je zapotřebí pouze jarová vlažná voda. Některé druhy fólií mají zrnitý povrch, který se může trochu hůře čistit. Fólie je však vzhledem ke svým vlastnostem a přijatelné pořizovací ceně vhodná do mladé rodiny s dětmi, kde se předpokládá časté zašpinění kuchyně.

Pro běžné čištění ale v žádném případě nepoužívejte prostředky, které obsahují aromatické uhlovodíky, estery, ketony, halogenované hydrokarbonáty nebo alkohol v koncentraci nad 25 %. Fóliová dvířka nemají ráda ani ocet.

Lakovaná kuchyň

Kuchyňská lakovaná dvířka se objevují buď v matné nebo lesklé povrchové úpravě. I když si většina lidí myslí, že lesklé laky jsou velmi náročné na údržbu, není tomu tak. Ve srovnání s maty je to mnohem lepší. Opravdu hladký povrch bez jemné zrnitosti se velmi snadno udržuje. Postačí k tomu pouze čistá voda, případně běžný saponát a měkký hadřík. Lakovaný povrch je ovšem náchylnější k poškrábání, tak buďte opatrní a vyhněte se všem abrazivním čisticím prostředkům a houbičkám.

U lakované kuchyňské linky se vyvarujte také čističům s obsahem alkoholu, acetonu nebo benzínu, které mohou způsobit ztrátu lesku nebo dokonce nežádoucí barevné změny povrchu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty