Co si doopravdy představit pod skandinávským stylem

 Dům 
26. září 2018 17:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Proč nás stále uchvacuje severský styl Internet
Jednou za pár let se objeví nový designový styl a na nějakou dobu vládne ve společnosti. Za poslední dobu se vystřídal například rustikální styl, moderna poloviny minulého století a eklektický bohémský styl. Žádný z nich ale nevydržel tak dlouho ani neměl takový dopad jako styl skandinávský.

Hlavní prvky skandinávského stylu

Skandinávský styl se vyznačuje zaměřením na čisté, jednoduché linie, minimalismus a funkčnost, která zároveň neztrácí půvab. Částečně je tolik populární díky tomu, že se vyhýbá hromadění věcí. Nenajdete v něm žádné nadbytečné předměty, místo toho má vše své místo a funkci.

Obyvatelé Skandinávie si také hluboce váží přírody a času v ní strávené, což se ve stylu také promítá. Například dřevěné podlahy zůstávají odhalené a neschovávají se pod těžkými koberci. Pokud si chceme opravdu domů přinést kousek přírody, populární volbou jsou živé rostliny. Skandinávské zimy bývají tuhé, proto je velmi důležité vytvořit si doma odpovídající útulno. Proto zde najdete teplé a příjemné textilie jako jsou například tlusté pletené deky nebo imitace kožešiny.

Nejčastější barvy

Většina barev skandinávského stylu spoléhá na neutralitu. To znamená spousta bílé s občasnými tmavými prvky nebo jen lehce odlišnými odstíny. Velké plochy častokrát bývají jednobarevné, do hry vstupují akorát jejich vlastní světlejší nebo tmavší odstíny. Oblíbená je modrošedá a starorůžová. Teplé tóny jsou také populární, protože nám připomínají barvu světlého dřeva. To platí i pro další odstíny inspirované přírodou.

Proč je tolik populární

Nelpění na věcech a všeobecný světlý dojem evokuje pocit klidu, který tolika lidem chybí v jejich každodenních životech. Je velmi příjemné vrátit se domů po stresujícím dni v práci na místo, které nepřetéká nábytkem a dalšími zbytečnými předměty. Také z toho důvodu je pravděpodobné, že se mezi populárními trendy ještě nějakou dobu udrží, a proto stále není pozdě nechat se jím inspirovat. Pokud by na vás byl přeci jenom trochu jednoduchý, lze jej také kombinovat s jinými styly.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod