Jak vyčistit žaluzie po létě? Poradíme, nejlepší pomocníky

 Dům 
04. září 2018 12:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Žaluzie dnes nemá málokdo Shutterstock
Léto bez žaluzií v oknech, závěsů nebo rolet si dovede představit málokdo. Chrání vás před horkem, přílišným svitem slunce a nadměrným světlem. I když lidé několikrát za rok umývají okna, na žaluzie často zapomínají.

Nebýt žaluzií, paříte se v domě a bytě jako v sauně, neuvidíte na televizi ani na počítač a budete se před sluncem schovávat třeba v koupelně. Stačí ale pár pohybů a žaluzie na oknech zabrání tomu, aby paprsky vnikaly dovnitř.

Stažená poloha

Utírat žaluzii jednu po druhé v celém bytě je ale práce na celý den. Proto je utřete najednou. Musíte je ale stáhnout do stažené polohy, aby bránily světlu. Tím vznikne hladká plocha, která umožní setřít několik lamel najednou.

Širší lamely zbavíte prachu snadněji, užší si možná budete muset přidržet rukou, aby se nerozjížděly. Potom ještě musíte žaluzie otočit a utřít je z druhé strany. Myslete také na to, že v místech, kde se překrývají, zůstává špína. Musíte však postupovat opatrně, ať žaluzie nepokřivíte.

Ke stírání používejte měkkou tkaninu z mikrovlákna nebo houbu. Použít můžete třeba i zimní rukavice nebo ponožky oblečené na rukách, jimiž žaluzie můžete utřít. Skvěle vám mohou nahradit speciální utěrky, které si však také můžete pořídit.

Pomoct může i klasická papírová utěrka nebo papírový kapesník, lépe totiž pojmou mastnotu. Například v kuchyni to u žaluzií nemusí být nic neobvyklého. Pracha a špína se ukládají na celém mechanismu, takže je potřeba myslet i na to. Při umývání oken tak dopřejte nejen oknům, ale také rámům, žaluziím a celému systému.

Pomůže vysavač

Nebojte se použít i vysavač. Když s ním lehce přejedete po žaluziích nebo si dáte speciální nástavec třeba na čalouněný nábytek, usnadní vám to práci. Důležité je, aby šel na vysavači regulovat výkon. Potom dejte ten nejnižší. Kdybyste na žaluzie nastoupili s tím nejvyšším výkonem vysavače, mohli byste si je poničit.

Pokud se chystáte lamely umývat, nejlepší je čistá voda. Jestli chcete odstranit mastnotu, přilejte do ní trochu octa. Vodu nemějte ani ledovou, ani horkou. Hadr vždy jen lehce namáčejte. Nesmí být zcela mokrý. Vynechejte agresivní čisticí prostředky a ředidla, což by mohlo žaluzie také zničit.

Když se rozhodnete dát všechno do pucu a nebude vám vadit za to utratit i peníze, klidně si na úklid oken zavolejte specializovanou firmu. Zaplatíte za okna a připlatíte si rovnou i žaluzie. Sice vás to vyjde na nějakou tu korunu, ale budete to mít udělané pořádně! O montáži žaluzií jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod