Ukliďte s dětmi jejich knihovničku

 Dům 
01. dubna 2019 14:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Když si budete s dětmi číst, výrazně tím ovlivníte jejich budoucí vývoj Depositphotos
Kladný vztah dítěte ke knihám je jedním z ukazatelů toho, jak se jim povede v budoucnu. Čím víc dítě v útlém věku vystavíme vlivu všemožných druhů textů, tím dříve a lépe se naučí číst. Jestli jste navíc ještě sami nadšení čtenáři, nejspíš knihovnička vašich dětí knihami už přetéká. Pokud jste se dostali do tohoto bodu, je na čase některé knihy vytřídit.

Zdá se mnohem jednodušší prostě nechat v knihovničce všechny knihy, které jste doposud nashromáždili. Třídění je ale důležité, aby jste zajistili, že vaše kolekce je jak poučná, tak líbivá. Dalším bonusem je, že menší sbírku je snazší udržovat organizovanou.

Zeptejte se sami sebe: Čtu ráda(a) tuto knihu?

Tato otázka může působit prospěchářsky, a trochu i je, ale také dobře poslouží dětem. Zde je několik důvodů proč.

Čtení vašim dětem nesouvisí pouze s knihou

Vztah, který si děti vytvoří s knihou, z velké části souvisí s tím, jak se cítí, když jim čtete. Pokud je předčítání spojené s pohodlím vašeho klína a uklidňujícím tónem vašeho hlasu, citová vazba na knihu bude pozitivní a je větší pravděpodobnost, že z dětí vyrostou milovníci knih.

V tomto smyslu nezáleží na tom, jakou knihu čtete. Jestli ale nad volbou knihy vašich dětí vzdycháte nebo ji nemůžete číst bez toho, aniž by vás uspávala, děti to poznají a vaše čtecí sedánky nebudou tolik úspěšné. Vždy je příjemnější, pokud čtete s upřímným entuziasmem.

Opakování je dobré, když je dobrá kniha

Je normální, pokud si vaše dítě vybírá stejnou knihu nebo stejných několik knih každý večer. Tento druh opakování je dobrý pro vytvoření predispozic ke čtení. Děti mají rády, když vědí, co následuje a často „čtou“ spolu s vámi. Jestli budete něco číst pořád dokola, nebylo by mnohem příjemnější, kdyby se to líbilo vám stejně jako jim? Knížka vám navíc dá příležitost pro hru nebo povídání bez ohledu na to, po kolikáté ji čtete.

Knižní vkus vašeho dítěte je tak dobrý jako ten váš

I když děti občas sáhnou po určité knize, protože obsahuje jejich oblíbenou postavičku, umí také ocenit promyšleně poskládaný příběh, nebo hezky ilustrované knihy. To znamená, že otázka: „Baví mě číst tuto knihu?“ se příliš neliší od otázky: „Bude to bavit moje dítě?“ Když už budete v tom, můžete se rovnou pustit do organizace vlastní knihovny.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008