Dveře v interiéru: Plechové, skleněné, klasické i shrnovací. Podle čeho vybírat?

 Dům 
20. září 2018 07:07 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
U dveří můžete vybírat z mnoha barev a materiálů Depositphotos
Rekonstruujete byt nebo dům a chystáte se kupovat dveře? Máte na výběr nepřeberné množství od klasických dveří přes posuvné po shrnovací. Vybrat si můžete také různé materiály od dřeva přes plech až po sklo.

Dveře můžete mít vchodové, ale také do různých pokojů. Vždy by měly plnit svou funkci, ale také alespoň trošku ladit s okolím. Většina domácností má klasické dveře, které když popadnete za kliku, otevřou se na jednu stranu.

Shrnovací i posuvné

Pokud ale nemáte na klasické dveře místo a chcete ušetřit prostor, nabízí se dveře shrnovací, které se vyrábějí z plastu ve všech různých barvách. Nasadit je můžete na dřevěné nebo kovové zárubně i do zděných otvorů. Při jejich montáži si pak sami určíte, kterým směrem je budete otevírat.

Prostorově úsporné jsou i posuvné dveře. K dostání jsou ve dvou provedeních. Zajíždět mohou po stěně nebo do stěny, ve které je stavební pouzdro. Výhodou je, že nepotřebují žádný prostor pro otevírání. Posuvné a shrnovací dveře se tak hodí například do malých bytů, kde pomůže každý ušetřený metr místa.

Pokud chcete normální dveře, sáhněte po těch obyčejných hladkých. Skládají se z lehkého dřevěného rámu opláštěného z obou stran krycí vrstvou. Rám není viditelný - na rozdíl od rámových dveří, kde viditelný je. Masivní dveře bývají z masivního dřeva jako například z borovice nebo ze smrku. Dveře si můžete upravit i podle svého vkusu, jak jsme psali zde.

Použít se dají i plechové dveře, které se však hodí spíš do technických místností, sklepů nebo půdních vestaveb. Jsou nenáročné na údržbu. Výjimkou nejsou ani skleněné dveře. Vesměs mívají několikamilimetrové bezpečnostní sklo. Klasickou volbou je čiré sklo, může být ale i tónované nebo třeba s grafickým prvkem.

Vnitřní struktura

Různý může být i povrch dveří. Mohou být dveře s dekorem, ale i lakované, laminátové nebo dveře s dýhou, případně masivní dveře. Důležitá je i vnitřní struktura dveřního křídla. Na složení totiž závisí kvalita a stabilita dveří. Díky voštinovému jádru budou dveře mimořádně lehké, ale s kvalitním povrchem a možností vydržet vysoké zatížení. Odlehčená dřevotříska má dobrou stabilitu a základní zvukovou izolaci. Dřevotříska se používá pro místa s vysokou hlukovou zátěží. Je vhodná pro bydlení ve vícegeneračních domech.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?