Potřebujete se zbavit potravinových a šatních molů? Tipy, které oceníte

 Dům 
08. dubna 2019 16:43 / Gabriela Simenonová
  1
📷
6 fotografií v galerii
Hlavním škůdcem jsou larvy živící se látkami obsaženými v některých přírodních materiálech Shutterstock
Venku se nám začíná oteplovat, teplé oblečení začínáme postupně odkládat a ukládat na příští zimu a zároveň je vyměňujeme za jarní oblečení. Nemilé překvapení může nastat, když po pár měsících otevřete prostor, kde bylo oblečení uloženo a z něj vyletí mol, jehož larvy si na vašem oblečení přes léto pochutnávaly.

Ještě horší je, když se moli ubytují ve vaší spíži, neboť napadené potraviny můžete rovnou vyhodit do koše a vydat se na velký nákup. Předtím, než to uděláte, se ale musíte všech molů v domácnosti zbavit. Pokud nejste příznivci chemie, vyzkoušejte přírodní pasti, které stoprocentně zaberou.

Na potravinové moly pomáhá pivo

Pokud jste objevili ve spíži moly, tak na ně vytáhněte pivo. Zní to neuvěřitelně, ale potravinoví moli pivo zbožňují. Je to doslova lákadlo, na kterém si pochutnají při každé příležitosti. Otevřené  lahvové pivo ponechte ve spíži. Pivo moly přiláká, úzkým otvorem nalétají dovnitř, ale pokud se rovnou v pivu neutopí, pak už úzkým otvorem nenajdou cestu zpět. 

Co ještě pomáhá?

  • Namísto piva můžete použít vinný ocet, který funguje na stejném principu. 
  • Pomáhá, pokud do
  • Spíže či skříňky s potravinami umístíte na několik míst bobkový list
  • Použít můžete i sušenou kůru z citrusů.
  • Osvědčil se také hřebíček nebo nové koření.

Jak zatočit se šatními moly?

Jak již jsme zmínili v úvodu, šatní moli dokáží nadělat na oblečení pořádnou neplechu. Do svetru dokáží lehce vyžrat otvory a rádi si pochutnají i na kožešině. Zničit vám mohou ale i koberece.

Na šatní moly zabírá líh

V první řadě vyberte ze skříně všechno oblečení a dejte ho provětrat na vzduch. Stejně nechte vyvětrat i skříň. Následně ji vymyjte roztokem vytvořeným z 1 dílu lihu a 4 dílů destilované vody (může být i převařená a vychlazená voda) a 40 kapek esenciálního oleje podle preference - levandulový, mátový, cedrový.

Roztokem skříň pořádně vytřete. Takto se zbavíte nejen molů, ale zároveň skříň zbavíte zatuchlosti. Pokud navíc do skříně vložíte bavlněné sáčky naplněné levandulí, mátou, hřebíčkem či rozmarýnem, tak molům nedáte žádnou šanci. Bylinková vůně je totiž odpuzuje. O dalších tipech na hubení molů, jsme psali pžed časem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47