Jak se zbavit šatních molů? Použijte osvědčené byliny a koření

 Dům 
16. srpna 2018 09:06 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Mol má rád tmavá a klidná místa Shutterstock
Nenápadný škůdce, který dokáže napáchat pořádnou paseku. Řeč je o šatním molu, který vám dokáže zlikvidovat ty nejlepší kousky oblečení. Jakmile jeho přítomnost zjistíte, dejte se s ním do boje.

Problém je v tom, že si molů ze začátku nemusíte ani všimnout. V temné šatně je kvůli jejich malé velikosti a nenápadnému vzhledu lehce přehlédnete. Útočiště hledají převážně ve zmíněných šatnách a ve skříních, kde se vyskytuje nevětrané a málo používané oblečení. Dávají přednost oděvu z přírodního materiálu, ať už to je vlna, bavlna nebo kožešiny. Jejich přítomnost si uvědomíte v okamžiku, kdy vytáhnete oblečení, ve kterém budou vyžrané kousky látky. 

Učinné bylinky

Pokud nechcete mít zničené všechny kousky oblečení, raději se pusťte do boje hned. Do skříní zavěste sáčky s aromatickými bylinkami, jako jsou levandule, skořice, hřebíček či rozmarýn. Nejenže vám krásně provoní oblečení, ale hlavně vypudí moly. Jejich vůni totiž nesnášejí. Stejně tak je odpudí i čerstvě mletý nebo rozdrcený pepř.

Zkusit můžete také směs melasy s octem. Ideálně jeden díl melasy a dva díly octa. Připravenou směs dejte do misky a postavte ji do skříně. Další možností je utopit škůdce v octě, víně nebo pivě. Mističky s obsahem nastražte do skříní a čekejte. Jak se zbavit potravinových molů jsme psali zde.

Do boje můžete vyrazit i za pomocí chemie. V obchodě se poohlédněte po lapačích s lepivým povrchem, které neobsahují insekticidy. Na speciální pásce jsou vůně, které lákají samečky molů, ti se přiblíží, přilepí a jejich hodování ve vaší šatní skříni pro ně končí. Za zkoušku stojí i gelové sáčky, které kromě molů hubí i roztoče. Jistota je však speciální sprej, který zahubí rovnou i larvy molů.

Prevence a zase prevence

Pokud se molů jednou zbavíte, nemáte navždy vyhráno. Velmi důležité je dodržování prevence. Občas skříně a šatnu celou vyprázdněte a pořádně vyčistěte. Oblečení větrejte na vzduchu a přendávejte na jiná místa. Do poliček neukládejte vlhké prádlo, ale jen suché. Jednou za čas také vyperte všechny kusy oblečení, které moc nenosíte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008