Jaký kusový koberec by se nejlépe hodil k vám domů?

 Dům 
28. března 2019 09:21 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kusové koberce dodají místnosti šmrnc Depositphotos
Kusové koberce hrají v interiéru velkou roli. Svou barevností či tvarem dokáží zcela změnit vzhled místnosti. Navíc byt zútulní. A pokud je vám například v kuchyni při vaření zima od nohou, pořízení kusového koberečku či předložky se vyloženě nabízí.

Předtím, než si domů koberec vyberete, je důležité si ujasnit, kam ho potřebujete. Například v ložnici, kde je minimální zátěž, oceníte měkký a pohodlný koberec. To v kuchyni je obecně vyšší zátěž a je třeba i při výběru koberce dbát více na praktičnost a snadnost úklidu.

Obecně platí, že delší vlas = větší pohodlí, ale také vyšší náročnost na údržbu. Kratší vlas je velmi praktický, ale někdy nemusí být tak příjemný. Koberců existuje několik typů a každý se hodí někam jinam.

Bouclé koberce

Jde o velmi vyhledávané odolné kusové koberce v klasickém i moderním provedení, pro které se vžil lidový názvev buklák. Tento koberec je tvořen zrnitým nebo uzlíkovým povrchem s nízkou utaženou smyčkou. Hodí se především do místností s velkým provozem, jako jsou kuchyňské či jídelní kouty, chaty, chalupy, vstupní prostory a podobně.

Mezi hlavní přednosti a výhody tohoto typu koberců patří jednoznačně snadná údržba, nízká cena a vysoká životnost. Koberce bouclé se dále nesešlapávají, snadno se čistí, mají antistatické vlastnosti, barevnou stálost, zvýšenou odolnost vůči poničení či zašpinění a jsou k dispozici v mnoha barvách a odstínech.

Polypropylenové koberce

Polypropylen je nejzákladnější materiál, ze kterého se vyrábí většina koberců a dělí se na: 

  • BCF - cenově výhodné koberce základního materiálu.
  • Frisé - vlákna jsou smotána do sebe, vytváří příjemnější efekt na dotyk.
  • Heatset - speciální tepelná úprava při výrobě, kde dochází ke zjemnění a vyšší odolnosti vlákna. Koberce s tímto typem vlákna připomínají na pohled i dotek spíše vlněné koberce.

Shaggy koberce

Kusový koberec shaggy, běžně nazývaný chlupatý koberec, je ručně tkaný koberec s dlouhým vlasem připojeným k podložce. Délka vlasu se běžně pohybuje kolem 2 - 5 cm. Je skvělou volbou především pro ty, kteří rádi ocení pohodlí a komfort. Huňaté koberce shaggy jsou velmi příjemné na dotek, takže si je užijete zejména při chůzi naboso, často se tak objevují třeba v ložnicích nebo obývacích pokojích. K dispozici jsou v různých velikostech, vzorech a barevných odstínech.

Vlas je u shaggy koberců upevněn vlněným uzlíkem. Vlákna neslehnou a nesešlápnou se. Vynikají barevnou stálostí a snadnou údržbou. Koberec nesměřuje pouze jedním směrem, ale nahodile do všech směrů.

Vlněné koberce

Vlněné koberce jsou považovány za nejuxusnější. Jsou příjemné na dotyk i došlap. Vlna má navíc vlastnosti, které dosud žádný umělý materiál nenahradil. Například umí v místnosti nasát přebytečnou vzdušnou vlhkost a v případě, že je naopak v pokoji malá vlhkost, umí ji koberec i uvolnit zpět do vzduchu.

Vlněné koberce se také pyšní velkou životností a doslova vám vydrží celé generace, pokud tedy o ně budete správně pečovat. Krásné a staré vlněné koberce v dobrém stavu dokonce mnozí pořizují i jako investici. O tom, jak o jednotlivé typy koberců pečovat, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008