Pampeliška a její využití
Dům
01. května 2015 17:05
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Pro někoho plevel, pro někoho užitečná a léčivá bylinka. / Wikimedia Commons/Dezidor
Křiklavě žluté hlavičky pampelišek už začínají konečně vykukovat z trávy. Někdo o ně asi ani okem nezavadí, někdo si možná vzpomene, jak jsme si z nich jako děti dělaly píšťalky a věnečky, a jsou i tací, co si myslí, že je dobrá tak maximálně pro králíky. Velký omyl. Tahle rostlinka dokáže léčit a napravovat neduhy v celém našem těle.
Květy chutnají nejen včelkám. Pampeliškový med nebo sirup z květů má u nás bezesporu dlouhou tradici. Pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a podporuje odkašlávání, takže je to velký pomocník při nemocech, jako chřipka či angína. Funguje nejen jako lék, ale i jako prevence. Květy můžete trhat kdykoliv, pampeliška kvete zpravidla po celé léto, v období května až října. Nedají se sušit, ani to raději nezkoušejte, protože hrozí, že by ona místnost byla za pár dní plná jemných bílých padáčků. Nejvhodnější způsob zpracování květů je tedy onen med nebo sirup. Můžete si ho pak přidávat do čaje, rozmíchat do šťávy, mazat na chleba, nebo užívat jako každý jiný sirup, lžičku několikrát denně.
Pampeliškový med
Ingredience
2 l vody
400 ks hlavičky květů pampelišek
2 kg cukru krystal
2 ks citronů
Květy čistě operete pod tekoucí vodou a vložíte do 4 litrového hrnce. Zalijete je vodou. Citrony pořádně omyjete, nakrájíte na kolečka, zbavíte je pecek a přidáte je do hrnce s pampeliškami. Vše dáte vařit. Od bodu varu vaříte asi 15 minut. Pak necháte směs vylouhout do dalšího dne. Druhý den směs přecedíte přes plátno do čistého většího hrnce. Do získané pampeliškové šťávy přidáte cukr a za častého míchání směs vaříte 1,5 hodiny, než se med začne táhnout.
Hotový med nalijete do čistých sklenic a uzavřete víčkem.
Pampeliškový sirup
Ingredience
350 plně rozkvetlých pampeliškových květů
hrst mladých čerstvých snítek meduňky, kopřiv, rozkvetlého kontryhele a smrkových výhonků
20 g kyseliny citronové (lze vynechat)
4 chemicky neošetřené bio citrony
3,5 l vody
3,5 kg cukru
Pětilitrová sklenice
Někdo květy pampelišky před použitím propírá ve studené vodě; s případnými broučky ale spláchnete i pyl, takže o něj svůj "med" ochudíte. Je to na vás. Ostatní bylinky (s otazníkem necháme ještě květy kontryhele) opláchnout doporučujeme.
Do pětilitrové zavařovačky jsme ke všem bylinkám přidali ještě kyselinu citronovou, pokrájené citrony, vše zalili vařící vodou a nechali 24 hodin stát. Někdo doporučuje směs zhruba 15 minut povařit a pak teprve nechat louhovat.
Během celodenního louhování jsme obsah sklenice občas jen promíchali vařečkou, jinak nic. Druhý den jsme obsah sklenice přecedili do velkého hrnce přes plátýnko, respektive nadvakrát přeloženou bavlněnou plenu.
Přidejte odvážený cukr, promíchejte ho se šťávou, aby se začal rozpouštět, a dejte na plotnu. Přiveďte k varu, ideálně za stálého míchání, stáhněte oheň a med nechte vařit, dokud nezačne houstnout. Během mírného varu občas promíchejte a podle potřeby odstraňujte pěnu, která se může na povrchu tvořit (mohou za ni saponiny, které se varem uvolňují).
Voda se během varu odpařuje a sirup houstne. Jeho hustotu si lze během varu průběžně testovat: jednoduše sirup kápněte na talířek, nechte vychladnout, poté uvidíte, jakou bude mít jako studený konzistenci. Nám trvalo cca hodinu a půl, než měl konzistenci tekoucího medu. Barva a chuť byla taky skvělá. Pak ho ještě horký nalijete do čistých sklenic, které můžete vypláchnout alkoholem. Naplněným sklenicím otřete okraje, měly by být naprosto čisté a suché, a sklenice zavíčkujte. "Med" po vychladnutí uložte v chladu a temnu a těšte se, až ho začnete "užívat". Do čaje si ho můžete přidávat i preventivně, kdykoliv se ochladí.
Pampeliškový salát
Ingredience:
250 g mladých pampeliškových listů
5 – 8 ředkviček (podle velikosti)
2 mladé jarní cibulky s natí
hrst pažitky
200 ml bílého polotučného jogurtu
1 lžíce olivového oleje
1 lžička francouzské hořčice
4 vejce
čerstvě mletý pepř a sůl podle chuti
Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte a oloupejte.
Ředkvičky, cibulku a pampeliškové listy omyjte, pokrájejte a v salátové míse promíchejte s olivovým olejem.
Z jogurtu, hořčice, nasekané pažitky, soli a pepře vymíchejte zálivku.
Salát rozložte na talíře, ozdobte vejci pokrájenými na čtvrtky přelijte jogurtovou zálivkou.
Čaj z pampelišek
Z kořene
2 lžičky drobně řezaného kořene přelijete čtvrt litrem vroucí vody. Necháte luhovat 15 minut. Pijte vlažné.
Z listů
Na hrnek čaje potřebujete hrst mladých pampeliškových listů, které natrháte na malé kousky. Přelijete vroucí vodou a necháte louhovat 5 minut.
Květy chutnají nejen včelkám. Pampeliškový med nebo sirup z květů má u nás bezesporu dlouhou tradici. Pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a podporuje odkašlávání, takže je to velký pomocník při nemocech, jako chřipka či angína. Funguje nejen jako lék, ale i jako prevence. Květy můžete trhat kdykoliv, pampeliška kvete zpravidla po celé léto, v období května až října. Nedají se sušit, ani to raději nezkoušejte, protože hrozí, že by ona místnost byla za pár dní plná jemných bílých padáčků. Nejvhodnější způsob zpracování květů je tedy onen med nebo sirup. Můžete si ho pak přidávat do čaje, rozmíchat do šťávy, mazat na chleba, nebo užívat jako každý jiný sirup, lžičku několikrát denně.
Pampeliškový med
Ingredience
2 l vody
400 ks hlavičky květů pampelišek
2 kg cukru krystal
2 ks citronů
Květy čistě operete pod tekoucí vodou a vložíte do 4 litrového hrnce. Zalijete je vodou. Citrony pořádně omyjete, nakrájíte na kolečka, zbavíte je pecek a přidáte je do hrnce s pampeliškami. Vše dáte vařit. Od bodu varu vaříte asi 15 minut. Pak necháte směs vylouhout do dalšího dne. Druhý den směs přecedíte přes plátno do čistého většího hrnce. Do získané pampeliškové šťávy přidáte cukr a za častého míchání směs vaříte 1,5 hodiny, než se med začne táhnout.
Hotový med nalijete do čistých sklenic a uzavřete víčkem.
Pampeliškový sirup
Ingredience
350 plně rozkvetlých pampeliškových květů
hrst mladých čerstvých snítek meduňky, kopřiv, rozkvetlého kontryhele a smrkových výhonků
20 g kyseliny citronové (lze vynechat)
4 chemicky neošetřené bio citrony
3,5 l vody
3,5 kg cukru
Pětilitrová sklenice
Někdo květy pampelišky před použitím propírá ve studené vodě; s případnými broučky ale spláchnete i pyl, takže o něj svůj "med" ochudíte. Je to na vás. Ostatní bylinky (s otazníkem necháme ještě květy kontryhele) opláchnout doporučujeme.
Do pětilitrové zavařovačky jsme ke všem bylinkám přidali ještě kyselinu citronovou, pokrájené citrony, vše zalili vařící vodou a nechali 24 hodin stát. Někdo doporučuje směs zhruba 15 minut povařit a pak teprve nechat louhovat.
Během celodenního louhování jsme obsah sklenice občas jen promíchali vařečkou, jinak nic. Druhý den jsme obsah sklenice přecedili do velkého hrnce přes plátýnko, respektive nadvakrát přeloženou bavlněnou plenu.
Přidejte odvážený cukr, promíchejte ho se šťávou, aby se začal rozpouštět, a dejte na plotnu. Přiveďte k varu, ideálně za stálého míchání, stáhněte oheň a med nechte vařit, dokud nezačne houstnout. Během mírného varu občas promíchejte a podle potřeby odstraňujte pěnu, která se může na povrchu tvořit (mohou za ni saponiny, které se varem uvolňují).
Voda se během varu odpařuje a sirup houstne. Jeho hustotu si lze během varu průběžně testovat: jednoduše sirup kápněte na talířek, nechte vychladnout, poté uvidíte, jakou bude mít jako studený konzistenci. Nám trvalo cca hodinu a půl, než měl konzistenci tekoucího medu. Barva a chuť byla taky skvělá. Pak ho ještě horký nalijete do čistých sklenic, které můžete vypláchnout alkoholem. Naplněným sklenicím otřete okraje, měly by být naprosto čisté a suché, a sklenice zavíčkujte. "Med" po vychladnutí uložte v chladu a temnu a těšte se, až ho začnete "užívat". Do čaje si ho můžete přidávat i preventivně, kdykoliv se ochladí.
Pampeliškový salát
Ingredience:
250 g mladých pampeliškových listů
5 – 8 ředkviček (podle velikosti)
2 mladé jarní cibulky s natí
hrst pažitky
200 ml bílého polotučného jogurtu
1 lžíce olivového oleje
1 lžička francouzské hořčice
4 vejce
čerstvě mletý pepř a sůl podle chuti
Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte a oloupejte.
Ředkvičky, cibulku a pampeliškové listy omyjte, pokrájejte a v salátové míse promíchejte s olivovým olejem.
Z jogurtu, hořčice, nasekané pažitky, soli a pepře vymíchejte zálivku.
Salát rozložte na talíře, ozdobte vejci pokrájenými na čtvrtky přelijte jogurtovou zálivkou.
Čaj z pampelišek
Z kořene
2 lžičky drobně řezaného kořene přelijete čtvrt litrem vroucí vody. Necháte luhovat 15 minut. Pijte vlažné.
Z listů
Na hrnek čaje potřebujete hrst mladých pampeliškových listů, které natrháte na malé kousky. Přelijete vroucí vodou a necháte louhovat 5 minut.
Kam dál?