Jak bojovat s vlhkostí a plísní v domácnosti a jak jim předcházet?

 Dům 
04. září 2019 11:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plíseň nechce doma nikdo Depositphotos
Skoro každý sní o krásném domě a skoro pro každého je noční můrou vlhkost a z toho vznikající plíseň. Naučte se, jak plísni předcházet a jak se jí případně co nejrychleji zbavit.

Každý člověk denně zapříčiní, že se vypaří do vzduchu několik litrů vody. Mohou za to klasické činnosti jako vaření, koupání, sprchování, ale také třeba sušení prádla. Proto je možné, že i v suché místnosti se může objevit vlhkost, která je vodou na mlýn plísním.

Předcházet vlhkosti

Nejlépe uděláte, pokud budete vlhkosti a plísním předcházet. Nic proto nepodceňujte. Větrejte často a dostatečně intenzivně. Pokud máte místnost bez oken, používejte větrací systém. Dodržujte v domě správnou teplotu. Pokud prostory málo větráte a také málo vytápíte, plísně se mohou objevit.

Dbejte také na ideální vlhkost. Neměla by přesáhnout 60 procent, nejlepší je pohybovat se mezi 30 až 50 procenty. Plísním předejdete také důkladným úklidem domácnosti a častým vynášením odpadkového koše. Pravidelně také odmrazujte a myjde ledničku a mrazničku.

U rodinných domů pravidelně kontrolujte střechu kvůli možnému zatékání, ale také zda jsou funkční okapy. Nic nepokazíte ani kontrolou rozvodů vody a kanalizace. Podívejte se také čas od času na ústřední topení. Nábytek mějte pár centimetrů od stěn, aby mezi skříní a zdí proudil vzduch.

Pokud se přece jen plíseň objeví, musíte vyřešit příčinu. Často je důvodem srážková voda, která zatéká porušenou střechou. Dalším důvodem mohou být špatně izolované náklady. Zemní vlhkost nashromážděná v zemině se pak dostává do zdiva. U starších objektů může být už izolace za zenitem, takže hrozí vyšší vlhkost.

Střecha a potrubí

Voda se může objevit i v případě špatného větrání, poškozeného vodovodu nebo kanalizačního potrubí. Ve všech případech je potřeba opravit poškozenou střechu, udělat znovu izolaci nebo opravit vodovod a potrubí, jinak se vlhkosti nezbavíte.

Kvůli vlhkosti se zvyšuje hmotnost konstrukcí a klesá jejich pevnost. Zhoršují se tepelně-izolační vlastnosti a stěny takříkajíc nedýchají. Kvůli bobtnání stěn vznikají trhliny a rozpadají se. Zdraví člověka pak mohou škodit plísně, houby a bakterie. Plísně se často objevují na obvodových pláštích, na stropech, obkladech, ale daří se jim i v kobercích a textiliích a najít je můžete i na dveřích nebo nábytku.

Rizikové místnosti

Rizkovými místnostmi jsou kuchyně, koupelny a prádelny, kde bývá větší vlhkost. Ideální to není ani v nedostatečně větraných komorách nebo spížích. Plíseň se nejprve objeví jen místy na malých flíčcích, potom ale může přerůst do velkých ploch.

Máte několik možností, jak plísně odstranit. Dají se za mokra odškrábat, ale není stoprocentně jisté, že se zabrání šíření plísní do prostředí. Lepší je chemické odstraňování pomocí natírání, stříkání nebo máčení postiženého povrchu chemickými přípravky. Koupit si můžete, jaký chcete. Vždy bývá přiložený návod.

Pokud máte vlhké stěny, nejčastěji se dělá podřezání zdí. V tenkém řezu probouráte zdivo a vložíte do něj hydroizolaci. Zároveň se vlhkost musí odvést ze zeminy v okolí stavby, proto se zvenčí základů dává svislá hydroizolace a drenáže. Jak odstranit vodní kámen jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít