Jak pečovat o dřevěnou podlahu, aby vydržela dlouho jako nová?

 Dům 
22. března 2019 10:59 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nečistoty mohou poškodit lak i dřevo Shutterstock
K příjemnému a krásnému vzhledu domova napomáhá dřevěná podlaha. Nejenže pěkně vypadá, ale také vás posouvá blíže k přírodě. Jak o dřevěnou podlahu pečovat, aby byla jako nová?

Každá podlaha, každá kuchyně, všechen nábytek i věci v domácnosti potřebují čas od času péči, aby vydržely dlouho a vypadaly dobře. Jinak tomu není ani s podlahou. Pokud je dřevěná, běžná údržba není náročná.

Kamínky a písek

Dřevěnou podlahu stačí udržovat čistou, velký pozor ale musíte dát na hrubší nečistoty jako kamínky nebo písek, které mohou způsobit škrábance a rýhy. Především to platí pro hladké a čisté dekory, které jsou ošetřené lakem.

Na rustikálních podlahách nemusí malá rýha tolik vadit, protože se nejspíš drobné poškození ztratí. Na druhou stranu i tyto dekory často zadržují prach a špínu třeba v rýhách, takže i u nich musíte věnovat pozornost péči.

Vysavač, mop a vlhký hadr

Kromě pravidelného zametání a vysávání musíte dřevěné podlahy vytírat vlhkým hadrem a mopem. Je potřeba je ale důkladně vyždímat, protože mnoho vody může způsobit nabobtnání povrchu, v horším případě to může vést k plísním.

Ideální je mop nebo hadr jemné struktury, který se dá snadno vyždímat. V prodeji jsou i speciální utěrky z polyesterových a polyamidových vláken nebo z mikrovláken, které jsou dělané přímo na podlahu. Správně vyždímaný hadr poznáte tak, že podlaha uschne za minutu.

Při vytírání se doporučuje přidat do vody saponát určený speciálně na dřevo. Univerzální mycí prostředky nejsou vhodné, protože mohou podlahu nadměrně vysoušet a případně poškodit povrchovou úpravu. Vytírat by se nemělo častěji než dvakrát týdně.

Mechanické poškození

Dřevěnou podlahu je potřeba chránit i před mechanickým poškozením. Proto je potřeba nohy od stolu, židlí a nábytku podlepit něčím měkkým, například speciálními lepicími polštářky. Před vstupní dveře dejte také rohože, na kterých necháte boty. Zabráníte tak tomu, že si dovnitř přinesete kamínky nebo písek, jimiž poškodíte nejen lak, ale také celou podlahu.

Pokud už podlahu poškrábete, zkuste použít staré triky. Můžete to zkusit narychlo zatřít vlašským ořechem, použít směs octa s olejem, nebo to zatřít fixkou případně retušovací tužkou. O škále podlah jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve