Oblíbené rostliny si zvládnete namnožit sami. Chce to jen dodržovat pár pravidel

 Dům 
10. srpna 2019 10:00 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Víte, jak správně řízkovat pokojové květiny? Shutterstock
Chcete doma více květin? Nemusíte hned spěchat do zahradnictví. Řadu z klasických pokojovek si zvládnete namnožit sami. Staří trocha trpělivosti a vědět, co na kterou květinku zabírá.

Každá rostlina reaguje na poranění produkcí hojivého pletiva, z kterého pak vyrůstají kořínky. Této znalosti pak využíváme při vlastním rozmnožování rostlin, a to nejen řízkováním.

Jak správně řízkovat? 

U většiny pokojových rostlin, které lze rozmnožovat řízky, provádíme řez těsně pod místem, odkud vyrůstá list. Existují však i výjimky, jako jsou africké kopřivy, u kterých může vzdálenost mezi místem nasazení a místem řezu být delší. Řezná plocha by neměla přesahovat místo, odkud pupen vyrůstá.

Zakořeňování 

  • Rostliny by při zakořeňování neměly přijímat téměř žádné živiny. Pro počáteční tvorbu kořenů u většiny druhů postačí, když je ponoříte do teplé vody (okolo 20 °C). Hladina vody by neměla sahat výše než místo, odkud vyrůstají listy.
  • Poté, co kořínky dosáhnou délky okolo 3–4 cm, můžeme rostlinky zasadit do substrátu chudého na živiny. Ideální je směs rašeliny a písku. Lze také použít jinou zeminu.

  • Rozhodnete-li se rostlinky ve vodě ponechat déle, pravidelně ji vyměňujte.
  • Jakmile rostlina vytvoří dostatečné množství kořenů, můžete ji přesadit do trochu větší nádoby. Další přesazení ponechme až na chvíli, kdy rostlina prokoření celým květináčem.

Stonkové, listové či kmínkové?

Stonkový řízek

Stonkový řízek vzniká při seříznutí vrcholů výhonu. Z odříznuté stonkové části by měly vyrůstat 2 až 3 listy. Ten nejspodnější je nutné vždy odstranit. Větší listy (3 cm a více) vyrůstající z řízku je potřeba zkrátit dle velikosti o ½ až ⅔, aby se zmenšila plocha odpařování a rostlina mohla soustředit svou energii na kořenění. Stonkovými řízky lze množit fíkusy, pokojovou lipku, filodendrony, šplhavnice a řadu dalších pokojových dvouděložných rostlin.

Kmínkový řízek

U vzrostlejších, starších rostlin je vhodné množení kmínkovými řízky. Kmínková část se seřízne podle stavu rostliny. Seříznutý kmínek se pokládá po celé délce do substrátu, ideální je např. kůrový humus apod. Na místech, kde jsou pupeny, vyrostou časem nové výhony.

Listový řízek

Rozmnožování listovými řízky provádíme u rostlin netvořících stonek, ale trsy, jako například africká fialka či begonie. Vzniklé listové řízky musí obsahovat část hlavní žilnatiny, ideálně by měly být ve středu listového řízku. Z žilnatiny se vyvinou prýty (rostlinky), které si můžeme následně napěstovat.

Vytvořte optimální podmínky

Aby se řízky mohly uchytit, potřebují teplo. Pro úspěšné kořenění je důležitá teplá půda a dostatečná vzdušná vlhkost. Ovlivnit teplotu můžeme volbou místa, kde rostlinky umístíme. Mnohem náročnější však někdy bývá zajištění potřebné vzdušné vlhkosti, která se rychle vytrácí, zvláště v místech okolo topení. Jak přesazovat orchideje, aby vám nádherně kvetly? Zkuste osvědčené pěstitelské tipy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve