Je čas připravit letněné rostliny na stěhování domů

 Dům 
01. září 2019 18:36 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokojovkám pobyt venku přes léto prospívá Depositphotos
Kdo má možnost, určitě stěhuje přes léto pokojovky ven na balkon či terasu. Za pár týdnů je však čeká opačná cesta. Dobře je tedy na to připravte.

Pobyt na čerstvém vzduchu prospívá nejenom lidem, ale i pokojovkám. Není proto divu, že je většina lidí stěhuje přes léto právě na čerstvý vzduch. Nicméně na podzim už mohou teploty místy klesat i pod pět stupňů, a to by mohlo letněné rostliny nepříjemně poškodit. Než je přestěhujete zpět do bytu, je potřeba je na to tak trochu připravit. Na co tedy nezapomenout?

Celková prohlídka

Než rostliny začnete přesouvat zpět do místnosti, podrobte je důkladnou kontrolou. Především jim zkontrolujte spodní strany listů a vegetační vrchol, kde by se mohli vyskytovat případní škůdci nebo choroby. Pokud něco z toho zjistíte, je potřeba je ještě před zazimováním zničit postřiky. V opačném případě by se mohlo stát, že se vám během zimy rozmnoží mezi všechny květiny, které máte doma. Kromě listů také zkontrolujte, zda se vám v půdě neusadili nezvaní hosté, jako jsou slimáci nebo hlemýždi. 

Nebojte se přesazování

I když není obvyklé květiny na podzim přesazovat, může se stát, že se během léta rostlina rozrostla tak, že se už nevejde do květináče. Jsou-li letněné rostliny v dobré kondici, nový prostor v květináči jim naopak udělá velice dobře. Snadno a rychle prokoření. Při přesazování zvolte květináč větší asi o 3 cm. Rostlinu zasaďte do stejné hloubky jako předtím a použijte kvalitní substrát, který jste předtím desinfikovali v troubě.

Nadále hnojte

Těsně před tím, než květinu přestěhujete do interiéru, odstraňte z ní žloutnoucí a poškozené listy, případně ji lehce zastřihněte pomocí zahradnických nůžek. Pak už je připravena na stěhování. Ještě do zimy nezapomeňte na pravidelné hnojení, na které byla květina zvyklá v době letnění. Vyrobte si například domácí hnojivo z droždí, o němž jsme psali zde. Stejně tak jim udělá dobře, pokud je občas postříkáte vodou z rozprašovače, aby si plynuleji zvykaly na nízkou vlhkost vzduchu v místnosti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod