Tyto květiny fungují jako přírodní osvěžovače vzduchu

 Dům 
26. srpna 2019 10:57 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Květiny vám budou, na rozdíl od umělých osvěžovačů, vonět nepřetržitě Depositphotos
Milujete vůni květin a chtěli byste si je vnést i do vašeho domova? Existují pokojovky, které vám tento sen splní.

Na provonění interiéru celá řada lidí používá difuséry nebo osvěžovače vzduchu. Jejich vůně ale nevydrží věčně, a především jsou poměrně drahé. Prakticky stejného a hlavně trvanlivého výsledku můžete dosáhnout i s interiérovými květinami. S nimi můžete vykouzlit doma sladkou, exotickou nebo i svěží vůni. Stačí si jen vybrat.

Omamný věncovec

Věncovec květnatý je krásná popínavá rostlina původem ze Srí Lanky. Pokud tuto liánu necháte pnout po opoře do výšky, vyšplhá 3 - 5 m vysoko. Můžete ji však tvarovat podle přání, například kolem drátěného kola. Její bílé květy mají sladkou až omamnou vůni.

Potřebuje péči

Věncovec je trochu náročnější na péči. Jednak vyžaduje dostatek rozptýleného světla, což ale neznamená, že by měl být na přímém slunci. Rostlina potřebuje vlhký vzduch, ocení rosení měkkou vodou a odpařovače, mlhovací fontánky, nebo alespoň misky s vodou v blízkosti květináče. Nemá ráda průvan a jakékoliv náhlé změny teplot. Stejně tak s věncovcem nehýbejte v době květu, protože mu mohou opadat poupata. Květinu přihnojujte každý druhý týden hnojivem se zvýšeným obsahem draslíku, například speciálním hnojivem pro kvetoucí pokojové rostliny, nebo pro kvetoucí balkonové rostliny. Vysoký obsah draslíku poskytnou i banánové slupky. Můžete je vyluhovat ve vodě, kterou věncovec zaléváte. V zimě se spokojí s menší zálivkou. 

Zapomenutá voskovka

Mezi další intenzivně vonící pokojové rostliny patří voskovky, které jsou na pěstování méně náročné. Voskovka patřila k oblíbeným pokojovým rostlinám našich babiček a prababiček. Bohužel dnes už se jako pokojová rostlina téměř nevidí. Přitom je to velká škoda.

Nenáročná a odolná

Pěstování voskovky není náročné. K tomu, aby vás zahrnula nádherně vonícími květy, jí stačí světlé stanoviště a pravidelná zálivka. Nicméně pozor, je to poměrně konzervativní rostlina, která nemá ráda přesuny. Substrát udržujte stále mírně vlhký, v létě můžete rosit i listy. Na druhou stranu, v dužnatých listech je schopna udržet velké množství vody, které ji umožňuje přežit i delší dobu bez vody. Paradoxem je, že vás svým květem může překvapit i při zanedbání základní péče.

Citrusy

Krásnou svěží vůní vás mohou zahrnout také citrusy. Ne nadarmo bývá celá řada z nich hlavní součást parfémů. Jako subtropické přenosné rostliny je můžete pěstovat doma v květináči. A také keříky s mandarinkami nebo citrusy navíc poslouží jako nádherná dekorace do vašeho interiéru. Rostlinku si rovněž můžete zkusit vypěstovat sami z pecky. Jak na to, jsme psali zde.

Jako jasmín

Pokud milujete vůni jasmínu, pak si pořiďte královnu kvetoucích pokojovek, kterou je bezesporu gardénie. Květy mají v průměru 5 - 10 cm. Těsně po rozvití jsou čistě bílé a postupně přecházejí v krémovou barvu. Jejich silná, sladká vůně připomíná jasmín. Gardénie má ráda pokojovou teplotu, ale aby vám kvetla, potřebuje na počátku jara teplotu kolem 16 °C pro nasazení i při růstu poupat. Proto je vhodné ji přemístit na světlá chladnější místa a ve chvíli, kdy začne kvést, ji můžete opatrně přemístit. Od jara do podzimu jí dopřávejte hodně zálivky, v zimě ji naopak silně omezte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47