Barva sádrokartonu vám napoví, na co je nejvhodnější jej použít

 Dům 
16. listopadu 2019 08:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sádrokarton je pomocník při suché stavbě Depositphotos
Sádrokarton nabízí spoustu různých přidaných vlastností. Některé desky snižují hluk, jiné jsou odolnější proti žáru a další si poradí s vyšší vlhkostí. Který sádrokarton je na co dobrý, poznáte díky barevnému rozlišení.

Sádrokarton je rychlý pomocník při suché výstavbě. Slouží jako předsazená stěna k vylepšení stávajícího povrchu, za kterým je instalace. Příčkami můžete rozčlenit interiér, ohýbat desky a tvořit zajímavé efekty u stěn i stropních podhledů.

Skládanky desek

Sádrokarton má klasické užitné vlastnosti, ale pro některé pokoje se vyrábějí i desky s více vlastnostmi nebo skládanky několika desek, které dosahují požadovaných vlastností a nadprůměrného efektu.

Do obýváku vám stačí klasická bílá deska, která má obvykle bílo-šedou barvu. Hodí se pro jednoduché konstrukce interiérových příček jako předstěna, stropní podhled a podobně. Je možné ji ohýbat, takže s ní můžete klidně rozdělit kuchyň od jídelního koutu.

Deska je sice nehořlavá, ale neočekávejte od ní žádné velké protipožární zázraky. Vlhkost v místnosti by neměla přesahovat 65 procent při teplotě 20 stupňů Celsia, takže na bílou zapomeňte v koupelně, kuchyni nebo v sušárně prádla.

Vhodný na vlhkost je impregnovaný zelený sádrokarton. Poradí si se zvýšenou vlhkostí až 75 procent při teplotě kolem 20 stupňů Celsia, případně na dobu několika hodin může být vlhkost až 85 procent. Hodí se do koupelen, sušáren i kuchyní, použít ho můžete i ve sklepě. Pokud na stěnu chcete dávat těžké skříně, zvolte desku s vyšší nosností.

Růžová u komínu

Vyšší žáruvzdornost nabízí růžový sádrokarton, případně šedo-bílý popsaný červenou a růžovou barvou. Brání šíření požáru v budově. Proto se s ním obkládají trámy a nosné prvky domu. Používá se na stěny v blízkosti komínů, krbů a šachet, kterými vedou elektroinstalace. Růžové desky se hodí i do místností, kde je více elektroniky nebo otevřená krbová kamna.

Modré sádrokartony izolují hluk, a proto se hodí do pokoje nebo do ložnice. Zvuková neprůchodnost je lepší než u běžných zdí o stejné tloušťce, takže vás nebude rušit, pokud si bude někdo vedle v pokoji povídat. Kromě toho, že desky chrání před hlukem, jsou také odolnější proti požáru. Některé se svou skladbou podílejí i na čištění vzduchu v domácnosti, například odbouráváním škodlivých látek nebo jejich rozkladem. O chybách při stavbě domu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod