Kroky, jak zkontrolovat střechu před nástupem zimy

 Dům 
12. listopadu 2019 14:22 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Poškozené tašky bez otálení vyměňte Depositphotos
Předtím, než střechu pohltí námraza a bude problém se po ní bezpečně pohybovat, využijte jednu z posledních možností pro důkladnou kontrolu. Zaměřte se na střešní krytinu, komín i okapy.

Ze všeho nejdřív se zaměřte na střešní krytinu. V případě, že máte střechu zcela novou, půjde jen o formalitu. V opačném případě, u střechy staré mnoho let, kontrolu nepodceňujte. Důkladně prohlédněte každý záhyb střechy, zkontrolujte možné odlupování povrchu, nepravidelné blednutí barvy, bubliny, praskliny a škrábance, které signalizují, že povrchová úprava již vyžaduje opravu.

V případě, že je zapotřebí výměna poškozených kusů, je dobré si zjistit, zda je k dispozici stejný typ tašek v dostatečném množství a ve shodné povrchové úpravě. Pokud se jedná pouze o výměnu několika tašek, které jsou na lehce dostupném místě, můžete si s celou záležitostí poradit sami, při složitějším přístupu a rozsáhlejších opravách je však dobré obrátit se na odborníky.

Hlavní je bezpečnost

Při kontrole střechy nezapomínejte na bezpečnost. Stačí špatný pohyb nebo chvilka nepozornosti a neštěstí může být na světě. Ideální je, pokud máte na střeše dostatečné množství bezpečnostních prvků a pochozích lávek. Bezpečný pohyb zajistí také střešní stupačky, které vedou většinou ke komínu. Právě tam je nezbytné se při kontrole střechy také vydat. Důkladně prohlédněte oplechování i lemování. Nikde se nesmí nacházet žádné praskliny, hrozí totiž, že by do domu mohla pronikat voda. Hlavně v zimě hrozí, že pronikající voda zmrzne, čímž může napáchat ještě větší škody.

Bez problémů musí být všechny spoje na střeše. Riziko hrozí zvláště u členitějších střech, zaměřte se především na střešní okna, vikýře, boční spoje i úžlabí. Ujistěte se, že lemování a spáry jsou v pořádku a zabrání pronikání vody. Jak připravit zahradu na zimu, jsme psali zde.

Závěrem se nesmí vynechat okapy, protože odvádění vody ze střechy je velmi důležité. Zaměřte se na ukotvení okapů. Zrezivělý držák nahraďte novým kusem, špatně připevněný držák důkladně spojte s okapem a zkontrolujte, zda nejsou jinak poškozeny. Špatně ukotvené okapy se totiž mohou vlivem zatížení sněhem a ledem pohnout a přestat plnit svou funkci, voda začne zatékat za okapní žlaby a nikoli do nich. Před odchodem ze střechy okapy zbavte napadaného listí a nečistot.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod