Potos mohou pěstovat i úplní začátečníci

 Dům 
05. února 2020 09:39 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Potos si užívá sprchování Depositphotos
Mezi nejoblíbenější pokojové rostliny patří potos známý také jako Scindapsus nebo šplhavnice. Ten nejen rychle roste, ale především je nenáročný na pěstování. Hodí se skoro do každého bytu, a proto si rostlinu mohou dovolit i úplní začátečníci. Při péči je ale potřeba být ostražitý, protože je rostlina jedovatá.

Potos je popínavá rostlina, a proto potřebuje oporu. Může se plazit po zdi, okolo sloupku nebo na zástěně. Pěkně vynikne například v závěsném květináči, takže ho můžete zavěsit třeba ke stropu. Nádoba nemusí být nijak velká, protože potos nemá velké nároky na zeminu. Daří se jí třeba i ve sklenici s vodou, kterou prokoření v krátké době.

Dobrá zálivka

Potos lépe roste na světle, přímé slunce ale nesnáší. Do stínu se hodí temně zelené odrůdy. Má rád teplotu kolem 20 stupňů Celsia. Při dobré zálivce dobře snáší i letní vedra. Přezimování není nutné, snese i teploty kolem deseti stupňů Celsia například na verandě nebo v chladné místnosti. V této době ale omezte zálivku. U potosu nevadí, když ho i v zimě výjimečně pohnojíte. Jinak ho hnojíte od března do října jednou za dva týdny.

Potos není náročný ani na vlhkost vzduchu. Více mu ale vyhovuje vlhčí prostředí, které mu připomíná jeho rodné pralesy. Pochází totiž ze Šalamounových ostrovů. Vhodné umístění je pro něj třeba v koupelně. Výkyvy vlhkosti snáší dobře, i na suchém místě bude růst pěkně. V extrémně suchém prostředí mohou zasychat listy a výhony, což se může stát i v případě opomenutí zálivky. Většinou to ale celou rostlinu nezahubí. I když už trochu zasychá, podaří se ji zalitím oživit.

Zálivka je potřeba vydatná, rostlina si užívá sprchování. Nesmíte ale nic přehánět. Přelití rostliny může nenávratně poškodit kořeny. V chladnu by mohla přílišná zálivka způsobit, že by potos začal zahnívat. Proto raději nechejte substrát mezi jednotlivými zálivkami proschnout.

Pralesní zeleň

Potos ocení každý, kdo chce mít ve svém bytě alespoň kousek pralesní zeleně. Lesklé listy jsou snadno omyvatelné, proto vydrží i v silně prašném prostředí. Dejte si ale pozor, protože jde o jedovatou rostlinu, která může ublížit třeba i domácím mazlíčkům nebo dětem. Proto byste rostlinu neměli dávat okolo klecí se zvířaty. Potos může být nebezpečný i pro člověka, raději u zastřihávání používejte rukavice.

Potos je pověstný svým rozmnožováním. Mladé rostliny si snadno namnožíte tak, že výhonky, které mívají za listy už náznaky kořínků, ponoříte do vody. Zejména na jaře je růst velký. Rostlinu lze vysazovat i do zeminy. Starší rostliny musíte vázat k opoře. Mladé rostlinky můžete zasadit do menších květináčů a rostou dobře i ve vodě, jen je potřeba rostlinu čas od času pohnojit. O špatných návycích při péči o pokojové rostliny jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008