Rychlý test odhalí, zda bude nutné před malováním oškrábat stěny

 Dům 
02. února 2020 11:00 / Veronika Prášilová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Nevyplatí se podcenit přípravu před malováním Depositphotos
Bydlíte-li v relativně novém bytě či domě, škrábání omítky vás nejspíše mine. Pokud ale neznáte historii výmaleb ve všech vašich pokojích, raději si udělejte náš jednoduchý test, který vám ukáže, zda tento zdlouhavý a otravný úkon budete muset absolvovat.

Pokud se tímto testem ukáže, že stěny bude nutné zbavit starých nánosů barev, rozhodně tento důležitý krok nevynechejte, brzy byste k němu totiž pravděpodobně stejně museli brzy přistoupit.

Co budete potřebovat

Nejedná se o nic složitého a jasno budete mít velmi rychle. K základnímu testování nepotřebujete žádné pomůcky, které byste museli obtížně shánět. Stačí mít k dispozici dobře držící lepicí pásku.

Jak na to

Odstřihněte kousek izolepy a přilepte ji na omítku stěny, kterou máte v plánu vymalovat. Pevně ji na místě upevněte opakovaným přejetím hřbetem ruky či zaťatou pěstí, a poté ji prudce odtrhněte. Pokud vám na lepicí části zůstanou stopy po malbě, pak pro vás máme špatnou zprávu: stěnu bude třeba oškrábat.

Potvrzení výsledku

Pokud si však chcete být stoprocentně jistí, můžete si výsledek potvrdit dvojí zkouškou. Plochu, na níž byla na stěně přilepená páska, a její blízké okolí navlhčete například kuchyňskou houbičkou a čekejte, co se bude dít. Bude-li okolní malba vodu odpuzovat, zatímco na místě přilepení pásky se tekutina začne vpíjet, škrabání omítky vás rozhodně nemine.

Testovací mřížka

Další variantou, díky níž zjistíte, jak na tom vaše výmalba je, je udělat na inkriminovanou stěnu pár tahů štětcem namočeným do barvy. Poté vezměte nůž na koberce a do pokreslené plochy vyryjte mřížku s maximálně půlcentimetrovými rozestupy. Začne-li se barva po tomto zásahu odlupovat, opět je to neklamná známka toho, že je třeba stěny oškrábat.

Důležité je také následné důkladné začištění stěn, aby celá vaše dosavadní snaha nepřišla nazmar. Jaké kroky byste měli v rámci přípravy stěn podniknout? Dozvíte se v našem dalším článku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47