Vypěstujte si doma heřmánek, meduňku, rozmarýn i aloe vera

 Dům 
30. ledna 2020 08:50 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rozmarýn pomáhá při bolestech trávicího traktu Depositphotos
V zimě se o člověka každou chvíli pokouší rýma a další nemoci. Pokud saháte po bylinkách hned, kdy vás něco zabolí nebo párkrát zakašlete, můžete si je pěstovat doma i přes zimu. Na parapetu v květináči se bude dařit heřmánku, meduňce, rozmarýnu i aloe vera.

Není snad nikdo, kdo by nepil heřmánkový čaj. Nemusíte jej ale chodit sbírat na louku, kde stejně v zimě neroste, ale můžete jej pěstovat doma v truhlíku. Pamatujte na to, že vyžaduje hodně slunce a pravidelnou zálivku. Nezapomeňte, že je to jednoletá rostlina.

Nadýmání i nespavost

Použít jej můžete na různé problémy dospělých i dětí. Pomáhá při nadýmání a průjmech, ale vhodný je i na nespavost nebo podrážděnost. Mírní také bolest zubů a používá se na dezinfekci dutiny ústní. Příznivě ovlivňuje kvalitu vlasů a kůže. Samozřejmě čaj můžete pít i při nachlazení jako čaje z ostatních bylinek. Kromě čaje se dá používat také ve formě obkladu.

Na zklidnění se používá meduňka lékařská, která příznivě působí na nervovou soustavu. Pomáhá proti stresu a také může ulevit od bolesti hlavy. Působí na nespavost a zklidňuje nervozitu. Stejně jako heřmánek ji mohou využívat i děti. Meduňka má ráda slunné stanoviště. Potřebuje dostatek vláhy a propustnou půdu.

K prokrvení trávicího traktu slouží rozmarýn, který lidé často znají jako dobré koření. Chrání ale také játra a pomáhá při nadýmání, špatném trávení a u bolestí trávicího traktu. Bojuje s vyčerpáním a působí močopudně. Hodí se také na masti, které se používají při bolesti v kloubech. Rozmarýnu nevadí při pěstování sluneční paprsky, které naopak rozvíjejí jeho aroma. Dávejte si ale pozor na velkou vlhkost.

Popáleniny a ekzém

Rostlina známá pro své léčivé účinky je i aloe vera. Hodí se pro ošetření popálenin, odřenin, ale lidé ji používají i na ekzémy nebo opary. Stačí nanést šťávu z rostliny na zraněné místo. Někteří aloe vera i konzumují. Je však potřeba odstranit vnitřní část dužiny od vrstvy, která je těsně pod vnější stranou listu. Je totiž nahořklá a obsahuje mírně toxické látky, které mají projímavé účinky. Dužina pomáhá při trávicích potížích a zácpě a také pročišťuje střeva.

Aloe vera můžete také pěstovat v květináči na parapetu. Je potřeba vybrat slunné místo, takže zapomeňte na okno, kde je většinou stín. Potřeba je také vydatná zálivka. Rostlina má ráda pokojovou teplotu, ale vypořádá se i s nižší teplotou. Rozhodně ji ale nedávejte do míst s méně než deseti stupni Celsia. Jak uchovávat bylinky, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008