Pokud se chystáte na vánoční úklid, pak oceníte radu, jak účinně a rychle vyčistit žaluzie

 Dům 
20. listopadu 2020 14:20 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Žaluzie stíní a regulují světlo Depositphotos
Mytí oken se věnujete několikrát do roka, ale na žaluzie se zapomíná. Správně je umýt a hlavně důkladně, bývá velký oříšek. Na žaluziích se hromadí prach a mastnota. Pokud budete čistit žaluzie samotné, může se stát, že budete mít na sklech oken špinavé šmouhy.

Mytí žaluzií zahrňte jako první do celkového úklidu. Budete mít umyté jak žaluzie, tak i okna, bez fleků. 

Suchá nebo mokrá varianta

Žaluzie můžete umýt nasucho nebo namokro. Suchý hadřík nebo starou chlupatou ponožku můžete použít v případě, kdy nejsou žaluzie mastné. Prach můžete vysát vysavačem na nejmenším výkonu. Vhodné jsou i nástavce se štětinkami. V kuchyni ale musíte použít mokrou utěrku, nejlépe z mikrovlákna. Ta nezanechává fleky ani šmouhy. Žaluzie můžete vyčistit namočenou bavlněnou rukavicí, kterou otřete všechny lamely. Při velké mastnotě přidejte do vody saponát nebo ocet. 

Nejlepší metoda

Nejpracnější metodou čištění je otírání jednotlivých lamel. Každou chytněte namokřeným hadříkem a přejeďte po celé délce. Dalším způsobem je sklopení lamel a čištění celé plochy a následné opakování postupu otočením žaluzií na druhou stranu. Následuje osušení z každé strany. Lamely příliš nedřete, jsou křehké, a tak byste je mohli nedopatřením poničit. Nevýhodou této varianty je to, že budete jednou muset umýt i části, které se překrývají. Musíte dávat pozor na prostor pod žaluziemi, bude tam stékat špinavá voda. Pokud chcete mít žaluzie důkladně umyté, můžete je odmontovat z okna a mýt ve sprše, kde oschnou bez fleků. Sprcha se doporučuje pro látkové žaluzie, horizontální by silnější proud vody mohl poškodit.

Pomocníci na čištění žaluzií

Dobrým řešením může být zakoupení speciálního kartáče a prachovky, které udělají část práce za vás. Můžete je používat nasucho i namokro. Díky tomu, že mají kartáče několik čisticích ploch, tak zvládnout více práce za méně času. Čištění s parními čističi nezkoušejte, pára může zanechat na oknech šmouhy a vysoká teplota lamely pokroutit.

Zavolejte si profesionály

Pokud toužíte po dokonale nablýskaných žaluzií, nebojte se pozvat profesionály. Cena se odvíjí od stupně zašpinění. Ověřte si předem, zda je myšlena jedna strana či obě. Při zvažování, zda pozvat úklidovou firmu, nezapomeňte si započítat také cenu, kterou si firmy počítají za dopravu. Dále čtěte: Rozbily se vám žaluzie? Do těchto oprav se můžete pustit sami.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve