Lidem s nadváhou či obezitou nestačí běžná matrace. Musí odpovídat jejich váze

 Dům 
10. listopadu 2020 17:36 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
I lidé s nadváhou se mohou dobře vyspat Depositphotos
Ne každý má dokonalé míry, ale pohodlně se vyspat chtějí hubení i tlustí. Pokud ovšem trpíte nadváhou či obezitou, je klíčem k pohodlnému spánku výběr vhodné matrace. Ta totiž musí nadměrnou hmotnost spáče zohlednit.

Dnešní trh nabízí nepřeberné množství matrací z různých materiálů, které slibují dokonalý odpočinek pro tělo i úlevu pro vaše klouby. Jenže při výběru matrace nesmíte zapomenout na jeden důležitý aspekt, a tím je vaše hmotnost. Mnozí lidé na to nedbají a pak se mohou divit, že se jim špatně spí.

Je třeba si uvědomit, že vyšší hmotnost uživatele pochopitelně znamená také vyšší tlak na matraci, tělo se zaboří do hloubky a tím si vytvaruje vlastní formu. To ale není dobře. Lidé s nadváhou by na matraci rozhodně neměli šetřit, levné a nekvalitní kousky se totiž z ortopedického hlediska stanou velmi brzy nevhodnými, což pocítíte doslova na vlastní kůži. Při nadváze jsou klouby značně zatěžovány, proto je třeba vybírat matraci o to pozorněji. Proležená matrace ztratí všechny podpůrné vlastnosti a vaše tělo bude doslova trpět.

Vyšší váha znamená vyšší  nároky

S vyšší tělěsnou váhou lidi obvykle trápí různé tělesné obtíže. Ty jsou ještě zesilovány, pokud spí na matraci se špatnými ortopedickými vlastnostmi. Ráno se pak probudí s bolavými zády, ztuhlými klouby a celkově se necítí dobře. Nároky na matraci při tělesné hmotnosti 150 kg jsou jiné než ty při váze 70 kg.

Jak poznáte, že vaše matrace není optimální? Zkuste si udělat malý test. Sedněte si na matraci a pokud se zmáčkne o více než 1/3, je pro vás příliš měkká a hlavně nevyhovující.

Na měkké matrace zapomeňte

Pozornost věnujte zejména tuhosti matrace. Obecně platí, že měkké matrace nejsou pro lidské tělo vhodné. Odborníci radí pořídit si spíše matrace střední tuhosti až tvrdé. Důležité je i zónování matrace. Každá část našeho těla matraci bodově jinak zatěžuje. V případě příliš tvrdé matrace se pak můžete budit s nepříjemnými otlaky na ramenou a bocích. 

Tuhost matrace se často odvíjí od polohy, ve které trávíte většinu noci. V případě, že spíte na zádech, můžete sáhnout po tvrdé matraci. Váha těla se rozloží ve větší ploše. Při spaní na boku je vhodné volit vyšší tuhost matrace.

Která je ta pravá

Jak tedy nejlépe vybrat matraci podle vyšší tělesné váhy? Každá naše matrace je vybavena štítkem s maximálním doporučeným zatížením. Nosnost matrace by měla být minimálně o 5 kg vyšší, než je vaše hmotnost. Když si vyberete matraci s nižší nosností, může se rychleji proležet.

K dostání jsou nejrůznější pěnové nebo pružinové matrace se zatížením do 120, 130 nebo 150 kg. Někomu bude vyhovovat třeba sedmizónová matrace ze studené pěny s antibakteriální úpravou, jiný dá přednost matraci vyrobené z kašmírské vlny s anatomickou a masážní profilací.

Dobrý je i výběr matrací pro spáče vážící více než 150 kg. Mohou si  zvolit třeba ortopedickou lamelovou matraci, která jde nastavit podle příslušné váhové kategorie, a to až do hmotnosti 200 kg. Někomu zase bude vyhovovat matrace tvořená hybridní pěnou s profilací vyvinutou pro zdravotní matrace, která dokonale podpírá tělo ve všech bodech díky kostkám, které se přesně přizpůsobí tlaku.

Ať se rozhodnete pro jakoukoliv matraci, lidé s nadváhou by měli volit vždy dostatečně pevnou a stabilní, aby si tělo při naprostém uvolnění našlo polohu pro odpočinek. Volte matraci s pevnějším vyztužením, kdy i v těch nejvíce namáhaných částech zůstane tvarově a kvalitativně stejná. A nezapomeňte si k matraci pořídit také rošt pro větší zátěž. Pokud nevíte, jak poznat, že je vaše matrace už opotřebovaná a potřebuje vyměnit, přečtěte si náš článek zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve