Nezapomeňte připravit okna na zimu. Zabráníte tak plísním i rezavějícím pantům

 Dům 
25. října 2020 11:56 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Okna vám mohou seřídit i profesionálové Pixabay
Pokud jste si na svůj dům pořídili kvalitní plastová okna, nemusíte se bát, že o ně budete muset nějak extra pečovat. Úplně bez údržby se ale neobejdou. Teď na podzim je například vhodné je seřídit.

Seřídit okna na zimu je dobré vždy, obzvláště tehdy, pokud jste si všimli vlhkých míst nebo loužiček vody na parapetech, na zdi kolem oken nebo na podlaze pod okny. Když na sklech kondenzuje příliš vody, mohou začít vznikat plísně a panty začnou rezivět. Problém je však i to, když okny táhne. Zbytečně vám pak uniká v zimě teplo, těsnění přimrzá či nedoléhá a okna se postupně ničí.

Přitom stačí relativně málo a těmto problémům se vyhnete. Naučte se seřídit okna a vždy před nástupem zimy těchto pár úkonů proveďte.

Kontrola těsnění

Zkontrolujte těsnění a pokud zjistíte, že jsou zanesené odtokové kanálky, vyčistěte je. Těsnění musí být pružné, aby dobře těsnilo. Po zmáčknutí by se mělo vrátit do původního tvaru a velikosti. Pokud je poškozené, vytržené, zteřelé nebo není dostatečně pružné, vyměňte jej. Jednou za rok je také potřeba ho promazat silikonovým olejem nebo glycerinem, vydrží pak déle v dobrém stavu.

Kování oken

Pozornost věnujte také kování oken. Všechny pohyblivé části, čepy a táhla promažte. Použít můžete silikonový olej nebo i olej na šicí stroje. Olej nezapomeňte kápnout také do otvorů vyznačených na kování po obvodu křídel. Díky promazání kování nezatuhne a nebude skřípat. Pokud cítíte, že okny táhne, seřiďte je podle návodu výrobce nebo zajistěte odborné seřízení. Dotáhněte také kličky a úchyty. Není to nic složitého, stačí otočit kryt pod kličkou a tam najdete šrouby, které šroubovákem lehce dotáhnete.

Dřevěná okna

Pokud máte dřevěná okna, věnujte péči i jim. Povrch ošetřete balzámem na dřevo, s výběrem vhodného přípravku vám poradí výrobce oken nebo ve specializované prodejně.

Myslete i na očistu

Nakonec okna nezapomeňte umýt. Měli byste to stihnout dříve, než přijdou mrazy. Při umývání oken se vyhněte abrazivním prostředkům, ať povrch oken neponičíte. Ani drsné houbičky nejsou ideální pomůckou na čištění oken. Stačí teplá voda, saponát a měkký hadřík. Pokud by venku mrzlo, na mytí oken zapomeňte. Sklo ani rámy neotírejte horkou vodou, mohly by totiž prasknout. O tom, jak si mytí oken usnadnit, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve