Difuzér svojí vůni dokreslí atmosféru Vánoc. Vyrobte si vlastní, zabere vám to jen chvíli

 Dům 
11. prosince 2020 20:00 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
K Vánocům patří i vůně  Depositphotos
Vánoční atmosféru nevytváří pouze strom, dárky a pohádky. Neodmyslitelně k nim patří i vůně, která dokáže navodit domácí pohodu. Díky voňavému a klidnému prostředí se budete moci lépe ponořit do odpočinku, který nyní každý potřebuje. Krásnou vůni dokáže vykouzlit aromatický difuzér, ale jeho pořizovací cena je poměrně vysoká. Vyřešit to můžete tak, že si vytvoříte vlastní s minimálními náklady.

Pokud chcete mít provoněných hned několik místností, můžete si difuzérů vyrobit více. Dobrou službu vám udělají nejen v obývacím pokoji, ale třeba i v koupelně, na toaletě či v chodbě. Jediná místnost, do které byste difuzér neměli dávat, je ložnice. Kvůli aromatické vůni by se vám mohlo hůře usínat.  

Hůlkový difuzér

Vyrobit hůlkový difuzér není opravdu nic těžkého. Budete k tomu potřebovat několik věcí včetně esenciálního oleje. Vyberte si raději kvalitnější éterický olej. Stojí sice trochu více, ale vydrží vám dlouho. K jednomu použití budete potřebovat pouze několik kapek. Můžete si vybrat z velkého množství vůní. K Vánocům se hodí skořice, hřebíček, borovice či citron. Připravte si následující potřeby:

  • dekorativní lahvičku s úzkým hrdlem
  • čistý líh
  • esenciální olej
  • rostlinný olej
  • bambusové nebo ratanové tyčinky

Postup výroby difuzéru

 Výroba vlastního difuzéru vám bude trvat opravdu jen několik minut. Dekorativní lahvičku naplňte lihem a rostlinným olejem v poměru 2 : 3. Na výběru rostlinného oleje si dejte záležet, protože by mohl svým aromatem překrýt vůni esenciálních olejů. Použít můžete mandlový, světlicový či dětský.

Po smíchání dvou ingrediencí do láhve přilijte zhruba dvacet kapek esenciálního oleje. Můžete jich i několik zkombinovat. Vůně by spolu měly ladit, aby se vám nestalo, že z nich vznikne nelibý zápach. Budete muset trochu experimentovat.

Nakonec dejte do lahvičky bambusové či ratanové tyčinky. Rozhodně nepoužívejte klasické špejle, protože směs dostatečně nenasají. Lahvičku si můžete ozdobit vánočními motivy podle svých představ. Ke kouzlu Vánoc patří také purpura, její výroba vnese do domu pravou atmosféru.

Počkejte, než se vůně rozvine

Možná můžete být zpočátku zklamaní, když nic neucítíte. Mějte trpělivost, protože vůně se rozvíjí pomalu. Chvíli trvá, než tyčinky směsí zcela nasáknou. Pokud plánujete difuzér položit do větší místnosti a toužíte po intenzivní vůni, můžete do něj přidat i více než dvacet kapek. Dejte si však pozor, abyste to s dávkováním nepřehnali.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008