Vybavení a vymalování předsíně má určitá pravidla. Podívejte se na ně

 Dům 
01. prosince 2020 13:14 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jednoduše zařízená předsíň se velice dobře udržuje Depositphotos
Předsíň je i přes svou důležitost často zanedbávaná a přehlížená. Přitom vytváří první dojem z bytu, ale při zařizování se jí pozornosti nedostává. Pamatujte na to, že předsíň je první místnost, kterou vaši hosté uvidí. Není radno její význam podceňovat ani v případě, že si k sobě hosty nevodíte.

Předsíň je první, která vás vítá při návratu domů. Je vhodné ji mít vzdušnou a prostornou, aby jste se po příchodu domů necítili stísněně. 

Pastelové barvy

Výběrem světlých barev však můžete upravit vaši předsíň alespoň opticky, protože s prostorovými dispozicemi toho příliš nezmůžete. Na stěny i strop se hodí co nejsvětlejší barva. Ideální je jasně bílá, čím více procent bělosti bude mít, tím zářivější odstín na stěny nanesete, vhodné jsou pastelové barvy s teplým podtónem mezi které patří zelenkavá, lososová, vanilková, krémová. Strop by měl zůstat bílý. Pokud si přejete prostor vaší předsíně pocitově rozšířit, vymalujte stěnu, která je nevzdálenější, výraznější barvou a ostatní stěny nechte bílé.

Jak vymalovat

Zásadně se vyhněte tapetám s nápadnými, kontrastními vzory, křiklavým barvám, které v malých prostorech způsobují stísněný dojem. Nejsou vhodné tmavé odstíny, které místnost opticky zmenšují. Podlaha by měla být bílá, světle šedá, béžová. Vybírejte materiály, které se snadno udržují a vyhněte se výrazným vzorům. Myslete na to, jakým způsobem pokládáte podlahu. Například místnost prodlouží parkety.

V předsíni co nejméně věcí

Váš nábytek v předsíni by měl být světlý. Na robustní a masivní kusy zapomeňte. Nejlepší volbou je bílá barva a případně hodně světlé dřevo. Vybírejte pro vaši předsíň kousky s lesklým povrchem, který šíří světlo nebo dveře se zrcadlem. Pomůže vám to místnost zvětšit, zrcadlo se navíc kromě dveří hodí i na stěnu. Botník a skříňky volte uzavřené, aby vám nerozbíjely celistvost místnosti. Zkuste se poohlédnout po nábytku s nejmenší hloubkou. Ideální je výklopná varianta. Předsíň bude vypadat širší a vám ušetří místo. Nábytek by měl být ve stejném stylu a barvě. Myslete na to, že předsíň není skladiště bot a oblečení, a proto tam mějte co nejméně věcí.

Umělé osvětlení

V zásadě se vyhněte velkým visacím lustrům, které místnost snižují, a volte stropní svítidla. Stropnice jsou přisazené přímo ke stropu, místnost osvětlují z co největší možné výšky a tedy i nejvíce. Vhodným doplňkem jsou bodovky. Ty mohou centrální světlo v dostatečném počtu i nahradit. Dále čtěte: Nezanedbávejte předsíň, měla by navodit příjemný pocit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve