Kouzlete doma s vůněmi podle libosti a vyrobte si difuzér

 Dům 
26. listopadu 2020 17:02 / Veronika Prášilová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Stačí jen pár základních přísad Depositphotos
Snad každá hospodyňka touží po tom, aby to u ní doma vonělo. Pravdou však je, že vybrat si ten správný odér, který bude našemu čichu lahodit, není úplně snadné. A taky se v případě nákupu v obchodě nejedná o zrovna nejlevnější záležitost.

Ideální proto je, vyrobit si vlastní difuzér, ze kterého bude vycházet ta vůně, která se vám zrovna líbí. A není to rozhodně nic složitého.

Než začnete tvořit

Je dost možné, že většinu, anebo dokonce všechny pomůcky potřebné pro výrobu difuzéru máte doma. Základem je:

  • libovolná skleněná lahvička
  • líh (může být i čistá vodka)
  • olej (dětský, mandlový nebo i slunečnicový)
  • esenciální oleje
  • bambusové špejle nebo ratanové tyčinky

Začněte kouzlit

Do skleničky nalijte olej a líh v poměru 3 : 2. Přimíchejte 20-40 kapek esenciálního oleje podle požadované intenzity vůně. Záleží také na velikosti místnosti. Více kapek dejte do difuzéru, který má být v obývacím pokoji, naopak v ložnici s vůní rozhodně šetřete.

Chcete-li vytvořit vonnou směs, zkombinujte více esencí, které spolu budou ladit. Je určitě vhodné začít menším množstvím a případně pár kapek přidat.

Jakmile máte hotovou směs, dejte do lahvičky pár bambusových špejlí nebo ratanových tyčinek a máte hotovo. Jen pozor, klasické špejle nejsou vhodné, protože bývají ze dřeva, které není příliš savé.

Mějte trpělivost

Difuzér máte v tuto chvíli hotový, ale než se jeho vůně naplno rozvine, bude to nějakou dobu trvat. Špejle totiž musejí nasáknout olej, teprve poté bude vůně intenzivnější. Celý proces můžete případně urychlit tím, že tyčinky po chvíli obrátíte. Buďte však opatrní, aby vám stékající olej neušpinil místo pod difuzérem. Předejít tomu můžete tak, že pod lahvičku dáte vhodnou podložku, např. víčko od zavařovací sklenice nebo plochý skleněný stojan pod svíčku. Čtěte také: Staré obaly od CD nevyhazujte. Můžete z nich vytvořit hezkou i praktickou dekoraci.

Vlastní alchymie vůní

Ať už použijete jednu oblíbenou vůni, anebo se rozhodnete pro směs více olejíčků, je vhodné nejprve nastudovat, jak jednotlivé vůně působí a které se k sobě hodí. Samozřejmě si vonné esence můžete koupit v obchodě, ale míchání vlastních směsí je docela příjemná zábava.

Je však rozhodně lepší pořídit si 100% esenciální neboli éterické oleje. Ty jsou sice poměrně drahé, ale vzhledem k tomu, že použijete vždy jen několik kapek, vydrží vám každá lahvička hodně dlouho.

Mezi nejběžněji používané druhy se řadí bergamot, heřmánek, eukalyptus, levandule, citron, máta či borovice. Vyzkoušet můžete i exotické vůně pačuli, santalového dřeva či ylang-ylang.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008