Jak pomoci tomu, aby spolu vaše kočka a pes vycházeli

 Mazlíčci 
12. prosince 2017 08:09 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Existují způsoby, jak soužití vašich mazlíčků usnadnit Shutterstock
Sdílet prostor s někým, koho nemáte zrovna v lásce, není moc příjemné ani pro lidi. Pro vaše čtyřnohé miláčky je to mnohdy obdobné nebo ještě horší. Zde je pár tipů, které můžete vyzkoušet, aby se spolu vaše kočka a váš pes snášeli o něco lépe.

Když má pes hluboce zakořeněnou touhu po kořisti, neexistuje způsob, jak ho odnaučit od toho, aby se přestal snažit kočku ulovit. Čím víc se kočky chovají plaše, tím víc psy provokují.

Jde to vůbec?

Někdy jsou na vině spíše psi se svým pudovým nutkáním, které nelze tak snadno překonat, ale často je to kombinace osobností psa i kočky, která jim nedovolí vzájemně fungovat. V takovém případě není jiná možnost, než některé ze zvířat přesunout do jiného domova nebo se smířit s tím, že budou napořád žít odděleně.

Společný prostor

Pokud ale přesto chcete vašim mazlíčkům pomoci, existuje několik věcí, které můžete zkusit. Pamatujte, že kočky jsou velice teritoriální zvířata, což může platit i pro některé psy. Když spolu kočky a psi soupeří o společný prostor, jakým může být například podlaha, kočky budou neustále jako na trní, protože psi se při pohybu o nic ani nikoho jiného nestarají. Kočky se oproti tomu pohybují strategicky. Vždycky myslí na únikové cesty a na to, kde mají jídlo a vodu.

Důležitý je úkryt

Občas ale zapomínáme, že kočky mají větší možnost efektivně využít také prostor nad podlahou. Když si toto uvědomíme, můžeme přemýšlet nad tím, jak umožnit kočce pohyb také v tomto směru. Lze přidat nejrůznější poličky, cestičky, prolézačky, do kterých bude mít přístup jenom kočka. Tímto způsobem v podstatě přidáme „druhou podlahu“ a obě zvířata budou mít dostatek životního prostoru a nebudou se navzájem ohrožovat.

Seznamte je

Dobré je také hned na začátku zvířata vhodně „představit.“ Dát je do stejné místnosti a spoléhat na to, že si to spolu nějak vyřeší, není úplně ideální způsob. Dobré je, aby si postupně vzájemně zvykli na svoje pachy nejlépe ve spojitosti s nějakou příjemnou asociací. Nachystejte jim třeba ve stejnou dobu misky s krmením na obou stranách zavřených dveří. Tím pádem si zvyknou na svoje pachy a zároveň je budou mít spojené s kladným zážitkem. Potom první setkání tváří v tvář bude probíhat mnohem hladčeji.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47