Jak zaručeně zbavíte psa zápachu z tlamy?

 Mazlíčci 
18. listopadu 2017 09:30 / Kateřina Kofroňová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Nevábný odér může mít celou řadu příčin Shutterstock
Zápach, který ucítíte, kdykoliv váš pes otevře pusu, může mít celou řadu příčin. Většinou to však bývá tím, že je zanedbána jeho ústní hygiena. Potrava se usazuje mezi zuby a hnilobné procesy, které jsou nejčastější příčinou, mohou započít.

Zubní kámen se tvoří rychle

Jestliže jste na zuby svého mazlíčka nikdy nesáhli, tak si poslechněte toto. Rozkladem potravy totiž dochází k tvorbě plaku, který se v zubní kámen změní během několika málo dní! Proces tvorby plaku a kamene jde často ruku v ruce se zánětlivým onemocněním dásní, které může končit až vypadáváním zubů vašeho mazlíčka. A to často dříve než v pozdním seniorském věku.

Příčinu hledejte uvnitř

Nulová ústní hygiena je nejčastějším důvodem, se kterým se však vždy dá něco dělat. Zapáchající dech ale může mít i řadu závažnějších příčin, jakými jsou například choroby vnitřních orgánů. Nejčastěji se jedná o onemocnění žaludku, ledvin či jater. Takže pokud o ústní hygienu svého psa dbáte a stejně mu je cítit z úst, navštivte raději veterináře.

Dbejte o ústní hygienu

Zubní plak je jen počátečním znečištěním psího chrupu. Je jednoduše odstranitelný a při pravidelné péči neznamená žádné nebezpečí. Odstraníte jej buď jakoukoliv textilií, ale nejlépe pomocí psího kartáčku na zuby. Jednoduše jej navléknete na prst a pejskovi s ním přejedete všechny zuby. Když na tento rituál psa navyknete, zajistíte mu zdravý chrup a svěží dech po celý život.

Můžete používat i zubní pastu, která je přímo určena pro psy – nepodráždí mu při pozření žaludek a chutná například jako kuřecí maso. Ideální je čistit psovi zuby alespoň jednou za týden. Proti zápachu i zubnímu kameni dobře fungují také mořské řasy přidávané do potravy.

Jak jinak vyčistit psu zuby

Jestliže se vám idea čištění psích zubů kartáčkem příčí, podávejte mu alespoň takovou potravu, která jeho zuby bude zubního plaku zbavovat. Prodávají se speciální žvýkací kosti, ale stejně tak poslouží i dobře vysušený starý chleba či syrové kosti. Zafunguje to však jedině v případě, že pes ještě nemá na zubech zubní kámen – odstraní tedy jedině zubní plak. V případě přítomnosti zubního kamene či zánětu dásní mu mohou tyto pochutiny spíš uškodit.

Za minutu dvanáct

Pokud jste ústní hygienu vašeho psa zanedbávali dlouhá léta a zuby vašeho čtyřnohého mazlíčka jsou plné zubního kamene, je nejlepší navštívit veterináře. Zubní kámen mu seškrábne buď speciální škrabkou, nebo mu ho odborně odstraní v celkové narkóze či mírnější sedaci ultrazvukem. Toto je poslední možnost, jak psa nejen zbavit zápachu z úst, ale jak mu zachránit jeho chrup. Více se o metodě čištění psího chrupu ultrazvukem dočtete v tomto článku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47